<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Marihuana je 114 puta manje smrtonosna od alkohola

Naučnici kažu da potcjenjujemo rizik od alkohola, koji je po najnovihoj studiji magazina Scientific Reports, veći od heroina i kokaina.

26. februar 2015, 12:00

Kada bi alkohol bio otkriven danas, bilo bi potpuno razumljivo ako bi naslovi tabloida bili „nova droga ubija“, koje prate izjave svjedoka „da viđaju navučene na ovaj otrov kako bauljaju ulicama, teturaju se i padaju“.


I pored toga, alkohol je potpuno legalan, dok je kanabis zabranjen. 

Po najnovijoj studiji objavljenoj u časopisu Scientific Reports (ogranak uglednog naučnog magazina Nature) koja se bavi rizicima i posljedicama od korišćenja raznih opojnih supstanci, otkriveno je da je marihuana daleko najmanje štetna droga. 

Kanabis ne samo da se nalazi na dnu liste, već je označen kao supstanca od čijeg korišćenja je zabilježen najmanji broj smrtnih ishoda. 

Za pušenje marihuane se svakako ne može reći „bezbjedno i tačka“ ali sudeći po rezultatu ove studije, pušenje „trave“ je mnogo manje rizično od korišćenja alkohola.

Po toj studiji, alkohol je na prvom mjestu štetnih opijata, na drugom je heroin, na trećem kokain, pa duvan, zatim ekstazi, pa met, a marihuana se nalazi tek na 7. mjestu. 

Gledajući pomenutu tabelu i uzimajući u obzir brojke, alkohol je čak 114 puta smrtonosniji opijat od marihuane. 

U ovoj studiji se navodi da je Kolorado postao prva američka država u kojoj je kanabis legalan, navodeći da godinu dana nakon legalizacije policija svoj posao obavlja u potpuno istom obimu kao prije. 

foto: flickr.com/eggrole