<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ishrana u skladu sa godinama

Tijelo se vremenom mijenja, potrebe organizma su drugačije, pa ono što jedete sa 30, ne mora da vam prija i dvije decenije kasnije.

26. februar 2015, 12:00

Pravilna ishrana je osnova zdravog života, ali uvijek bi trebalo uzeti u obzir i godine, tvrde naučnici sa Univerziteta Kalifornija. Tijelo se s vremenom mijenja, potrebe organizma su drugačije, pa ono što jedete sa 30, ne mora da vam prija i dvije decenije kasnije. Do 20. godine, u periodu rasta i razvoja, podrazumijeva se da ishrana bude raznovrsna, ali nakon toga bi trebalo da znate koje namirnice da isključite, a na koje da stavite akcenat.
Od 20. do 30.

Jedite što više mliječnih proizvoda, jer se kosti još razvijaju, a alkohol bi trebalo potpuno da izbjegavate, zbog lošeg uticaja na zdravlje noktiju, kose i kože. Stroge dijete u ovom periodu nikako nisu poželjne. 

Od 30. do 40.

Počinje da se osjeća nedostatak energije i umor, zbog čega bi stimulanse poput kafe trebalo da zamijenite suvim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Izbjegavajte šećer i nezdrave masti, kako biste ostali vitki, jer se metabolizam usporava. 

Od 40. do 50.

Krvna slika nije tako dobra kao u ranoj mladosti, češće dolazi do anemije, pa stručnjaci preporučuju kvalitetno crveno meso, voće i zeleno lisnato povrće. Slatkiše zaobilazite u širokom luku jer se u ovim godinama kalorije teže troše i lako možete da nabacite višak kilograma. 

Od 50. do 60.

U ovom periodu imunitet pada, zato bi trebalo da unosite više probioitika i pijete dosta vode kako ne biste dehidrirali. Jedite što više povrća i ribe, dok bi suhomesnate proizvode trebalo da izbacite sa svog jelovnika. 

Posle 70.

Ishranu bazirajte na namirnicama koje se lako i brzo vare, povrću, voću, piletini, ribi. Ne zaboravite da unosite mnogo tečnosti, naročito vode, jer koža gubi elastičnost. 

Izvor: novosti.rs

Foto: Pixabay