<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Banksy: Kratki dokumentarac o stanju u Gazi (VIDEO)

Misteriozni grafiti umjetnik Banksy prije nekoliko dana objavio je kratki dokumentarac o Gazi. Pretpostavlja se da je dokumentarac sam snimio.

01. mart 2015, 12:00

Film traje samo 2 minuta i zove se Welcome to Gaza.

Kratki film počinje kao tipična reklama za aviokompaniju. "Neka vam ovo bude nova željena destinacija," piše na ekranu, dok se u pozadini vide krila aviona i plavetno nebo.

"Dobrodošli u Gazu," nastavlja tekst. "Tako daleko od svih turističkih putanja."

"Ljudima ovdje se život toliko dopada, da i ne pomišljaju da odu. (Jer im to nije ni dozvoljeno)," stoji na zvaničnom Banksyjevom websiteu.

Korišteći jezik skupih magazina i promotivnih brošura, materijal opisuje teritoriju, čije su granice pod kontrolom Izraela kao "smještenu na ekskluzivnoj lokaciji," i naglašava da je "pod prismotrom prijateljskih susjeda."

Banksy na svojoj web stranici navodi: "Gaza se često opisuje kao najveći svjetski zatvor na otvorenom, jer nikome nije dozvoljeno da uđe ili izađe. Ali to se čini malo nepravednim prema zatvorima - oni nemaju struju i vodu za piće koja se isključuje gotovo svakog dana."

Film završava s kadrom citata brazilskog pedagoga i mislioca Paulo Freire ispisanog na zidu. Nije jasno da li je Banksy naslikao riječi ili ih je tu zatekao.

"Ako se ograđujemo od sukoba između snažnih i nemoćnih, stajemo na stranu moćnih - ne ostajemo neutralni," napisano je. Pilići koji kljucaju u prašnjavoj zemlji uza zid, možda su simbol nečeg drugog. (Chickens peck in the dusty ground by the wall, perhaps another symbol.)

Ppdsjetimo da je prema procjenama UN-a više od 2.100 Palestinaca ubijeno u sukobu u Gazi. Prema procjenama UN-a, barem 70% ubijenih  Palestinaca su civili, dok Izrael izvještava da je više ubijenih vojnika. Na izraelskoj strani bilo je 68 žrtava, 65 vojnika i tri civila.

Pogledajte ovaj kratki dokumentarac: