<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Trebinje: Platani polako trule

Da li će grad na Trebišnjici uskoro ostati bez svog zaštitnog znaka? Stabla koja krase baštu hotela "Platani" zahvatilo teško gljivično oboljenje koje napada korijen.

27. februar 2015, 12:00

Stoljetni platani odavno su postali zaštitni znak i simbol Trebinja, ali kako sada stvari stoje, neće još dugo krasiti grad na Trebišnjici!

Sedam, od ukupno 16 stabala koji krase baštu hotela "Platani" zahvatilo je teško gljivično oboljenje koje uzrokuje da unutrašnjost stabla počinje da truli, grane se sve češće suše i padaju, a korijenje trune, pišu "Večernje novosti".

Mirjana Ratković, načelnica Stambeno-komunalnog odeljenja, potvrđuje da je "trulež zahvatila unutrašnjost stabala", ali se čeka odgovor struke.

"Ako oni kažu da treba da se sasijeku grane da bi ostala stabilnost, to ćemo i da uradimo", kratko je izjavila Ratkovićeva.

A da li će biti sječe platana, što je Trebinjcima neprihvatljivo, pokazaće analize profesora sa beogradskog Šumarskog fakulteta. Još ljetos su stručnjaci iz Istraživačko-razvojnog centra "Šuma Srpske" uradili unutrašnju dijagnostiku svih stabala i ovo potvrdili.

"U studiji o zdravstvenom stanju platana, oni su naveli da je do procesa truljenja došlo u samom deblu i delu iznad račve. Na osnovu te studije i dijagnostike dobićemo dalje smjernice od Šumarskog fakulteta iz Beograda, koji sada rade na toj problematici", rekla je Ratkovićeva.

NAJSTARIJI

Osamdesetak platana simbol su Trebinja. Najstariji platani u ovom gradu posađeni su za vrijeme austrougarske vlasti 1895. godine na prostoru današnje bašte "Platani", gdje ih ima 16.

Prije konačne odluke u gradu na Trebišnjici će biti održano i niz stručnih rasprava i okruglih stolova o ovoj temi, sa učešćem najeminentnijih imena iz te struke, kako bi se došlo do najoptimalnijeg rješenja.

Životni vijek platana u idealnim uslovima je 300 godina. U gradskim sredinama to je upola manje. Stanovnici Trebinja nadaju se da neće biti potrebe za drastičnim i bolnim mjerama, sječom stabala i da će čuveni platani još dugo krasiti trebinjski trg, ali i druge lokacije u gradu.

Ukoliko ipak sječa bude neminovna, grad će odmah početi da sadi nova stabla platana. Međutim, godine, pa i decenije će proći dok oni izrastu.