<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Iran testirao novo strateško oružje

TEHERAN

Iranska revolucionarna garda saopštila je danas da je testirala "novo strateško oružje" posljednjeg dana vježbi mornarice i vazduhoplovstva, navodeći da će testirani sistem igrati ključno ulogu u bilo kakvoj budućoj borbi protiv Sjedinjenih Američkih Država.

27. februar 2015, 12:00

"Novo oružje imaće odlučujuću ulogu u velikim sukobima, posebno protiv velike satane, SAD", rekao je admiral Ali Fadavi, šef pomorskih snaga Republikanske garde.

On nije dao preciznije objašnjenje, ali je državna televizija emitovala kratak video na kojem se vidi lansiranje projektila u nebo, a ispod vode.

Vežbe se održavaju u blizini iranskog moreuza Ormuza a na "meti" napada našle su se replike američkih aviona i nosača aviona.

Na televizijskim snimcima je emitovano kako iranske snage napadaju repliku američkog nosača aviona, dok sa kopna raketama gađaju američku letelicu.

U vježbama, pod nazivom "Veliki prorok 9", vojnici uvježbavaju i gađanje bespilotnih letilica i postavljanje podvodnih mina.

Komandant Revolucionarnih snaga, general Mohamad Ali Džafari, izjavio je da se ovim vježbama šalje "poruka iranske moći stranim silama", misleći na, kako navodi AP, SAD.

Iranska mornarica je krajem decembra održala vježbe u blizini moreuza Ormuz, kojim ide transport petine svjetske sirove nafte.