<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Boko Haram i Islamska država udružuju snage

Boko Haram i Islamska država su dvije terorističke organizacije koje imaju dosta sličnosti.

28. februar 2015, 12:00

Posljednjih godina one siju strah i prednjače u okrutnim zločinima nad civilnim stanovništvom. Obje grupacije dijele isto apokaliptično viđenje o "kraju svijeta koje će nastupiti zbog nevjernika". Posebnu zabrinutost izazivaju posljednji podaci obavještajnih službi koji ukazuju na veoma relanu mogućnost udruživanja dvije terorističke organizacije.

Stručnjaci koji prate i proučavaju nigerijsku Boko Haram kažu da su njihove aktivnosti u posljednjih šest mjeseci "zabrinjavajuće slične onima koje sprovodi Islamska država". Tu se najprije misli na početak prakse kažnjavanja "nevjernika", poput kamenovanja, bičevanja i odrubljivanja glave, kao i sve veću prisutnost na društvenim mrežama, putem kojih šire svoju propagandu. Ono što je izazvalo uzbunu svih bezbjednosnih službi koje se bore protiv ovih terorista jeste prepiska na društvenoj mreži Twitter, na kojoj je sa zvaničnog profila Boko Harama "Afriqiyah Media" najavljen savez sa Islamskom državom,piše CNN, prenosi "Blic".

"S ponosom i radošću vam možemo reći da Savjet razmatra mogućnost udruživanja sa kalifatom Islamske države i njenim vođom Abu Bakrom al-Bagdadijem, neka ga Alah čuva", pisalo je u poruci objavljenoj 9. februara.

"Očigledno je da Boko Haram naginje ka Islamskoj državi, naročito u pogledu radikalne ideološke doktrine", izjavio je Džejkob Zen, jedan od vodećih stručnjaka koji se bave antiterorizmom, specilaziovanog upravo za Boko Haram.

Sljedeća sličnost koja povezuje ove dvije terorističke grupe je opravdavanje kidnapovanja i uzimanja talaca. Lider Boko Harama Abubakar Šekau kaže da "Kuran odobrava ove aktivnosti", u čemu se slaže i Al-Bagadi iz Islamske države. Koristeći islamsku religiju, njih dvojica pokušavaju da opravdaju zločine i predstave ih kao nešto što je potpuno u skladu sa svetom knjigom.

"Naši taoci su hrišćani ili iskvareni muslimani koji su se priklonili hrišćanstvu", rekao je Šekau.

Još jedna sličnost je zauzimanje teritorije, što obje organizacije veoma uspješno rade. Islamska država je zauzela Raku, grad koji su proglasili "prijestonicom kalifata", odakle započinju sve akcije.

Boko Haram je skoncentrisan na region Borno, stratešku tačku u Nigeriji, na samoj granici sa Kameronom i Čadom. O masakrima koje su počinili znamo i previše. Od otmica đaka, hladnokrvnog pokolja 2.000 ljudi u nigerijskom selu do odrubljivanja glava novinarima i humanitarnim radnicima u Iraku i Siriji, ove dvije organizacije iz dana u dan učvršćuju svoju poziciju na mjestu najzloglasnijih i najopasnijih terorističkih grupacija na svijetu.