<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čović: Moguća promjena u koaliciji

MOSTAR

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da u nedjelju, 1. marta, očekuje postizanje dogovora između HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju federalne vlasti, ali je, ako do njega ne dođe, najavio mogućnost formiranja novih parlamentarnih većina.

28. februar 2015, 12:00

"Uvjeren sam da ćemo u nedjelju završiti pregovore i reći 'dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini'. To je naš cilj. Ako se to ne uspije, moguće su drugačije kombinacije. Iskreno se ne veselim bilo kakvim drugim kombinacijama", rekao je Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke u Mostaru i naglasio da se proces pregovora mora okončati.

On nije želo komentarisati, kako je rekao, ambicije drugih o ulasku u vlast, misleći pri tome na izjave predsjednika HDZ-a 1990 Martina Raguža da je ova stranka spremna ići u pregovore na nivou BiH ukoliko propadne trenutna koalicija.

"Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora /HNS/ imaju puni legitimitet i odgovornost. Mi imamo u Domu naroda parlamenta BiH sve, kao i u Domu naroda Federacije BiH. Vidjećemo u nedjelju. Tada moramo izaći pred javnost ili sa dogovorom ili sa drugim razmišljanjima i procjenama", poručio je Čović.

Uspostavljanje vlasti bila je tema i današnje sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a BiH.

"Kratko smo prokomentarisali da u strukturi Savjeta ministara BiH na tri ministarske i četiri pozicije zamjenika koje pripadaju HDZ-u trebaju biti predstavnici iz svih područja i da moraju biti zastupljene dame", rekao je Čović.

Imena kandidata za Savjet ministara danas nisu razmatrana, jer je jasan stav HDZ-a BiH da do dogovora za federalni nivo nema ni provođenja dogovora na nivou BiH.

"Rekli smo da će Savjet ministara ići paralelno sa entitetskom vlašću. Mi danas nismo uopšte razgovarali o imenima, jer nismo imali jasnu sliku o budućoj vladi FBiH", rekao je Čović.

Kada su u pitanju pregovori o formiranju vlasti na federalnom nivou, Čović je naglasio da je bitno razlikovati pregovaračke strane, odnosno da su na jednoj strani stranke okupljene oko HNS-a, a na drugoj strani SDA i DF.

Čović je još jednom napomenuo da HDZ očekuje u Federaciji minimalno šest ministarstava.

"Mnogi kažu da se ne žele svrstavati uz jedan narod, ali u Ustavu stoji jasna raspodjela... Doživljavam SDA i DF kao jednu partnersku stranu i broj šest. Što se mene tiče - to je to. Nije to hir... to odgovara izbornim rezultatima i odnosima u BiH. Ovo nije građanska država i nema simetrije u broju glasova i mandata", rekao je Čović.

Kada je riječ o uspostavljanje vlasti, kantonalni predstavnici su vođstvo HDZ-a BiH danas upoznali sa dinamikom razgovora, a zaključeno je da se, kada je vriječ o ovom nivou vlasti, više ne čeka.

"Do 13. marta bi trebalo da bude imenovana Vlada Herceg-bosanskog kantona, a tom dinamikom ići će se i u Posavskom kantonu. Ostaju nam onda Hercegovačko-neretvanski i Srednjobosanski kanton u kojima je specifična struktura stanovništva. Nastojaće se i da se u ovim kantonima taj proces završi do sredine marta", rekao je Čović.

Predsjedništvo HDZ-a danas je još jednom razmatralo i planove za sutrašnji Hrvatski narodni sabor, gdje bi trebalo da bude usvojena Deklaracija koja, uz ostalo, traži sazivanje međunarodne konferencije o BiH, uspostavljanje simetrične federalne zemlje, kao i niz novih rješenja o načinu odlučivanja u entitetskim vladama.

Čović kaže da se tim dokumentom definiše buduća organizacija BiH i hrvatsko opredjeljenje za BiH, te se nude rješenja za ravnopravnost tri konstitutivna naroda u BiH uz konkretne prijedloge.

"Kada smo naveli simetričnu federalnu jedinicu, to znači da se simetrično na svim prostorima štite pozicije i prava onih koji su manje brojni na način kako se u jednoj jedinici definiše pozicija manje brojnijih naroda", objasnio je Čović.

Današnja sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH jedna je od posljednjih u ovom sazivu, jer je dogovoreno da 20. marta bude održan Glavni odbor stranke, gdje će se definisati datum održavanja 12. Sabora HDZ-a BiH.

Prema Čovićevim riječima, prijedlog Predsjedništva stranke je da se taj izborni i izvještajni Sabor održi 25. aprila.