<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Patagoniju zahvatio veliki požar

BUENOS AIRES

Ogroman požar zahvatio je šumoviti dio Patagonije u Argentini i prijeti da se proširi na sela i nacionalni park sa drvećem koje je staro hiljadu godina.

28. februar 2015, 12:00

Požar, koji je, kako se pretpostavlja, izazvao grom prije 11 dana u oblasti jezera Ćolila, uništio je više od 17.000 hektara šume, rekli su argentinski zvaničnici.

Šef civilne odbrane u južnoj argentinskoj provinciji Ćubut Evaristo Melo izjavio je da je ovo "najveći šumski požar u argentinskoj Patagoniji ikada", sa plamenom koji bukti na prostoru dužine 30 i širine 15 kilometara.

"Situacija je zabrinjavajuća. Rješavanje ovog problema je komplikovano i teško. Svuda ima mrtvih životinja. Gubici su veliki", izjavio je Antonio Reato, predsjednik opštine živopisnog planinskog sela Epujen sa 2.500 stanovnika.

Gradonačelnik Los Alersesa Danijel Krosta kazao je da je požar udaljen 4,5 kilometara vazdušnom linijom od nacionalnog parka Larćes, jednog od dragulja ove južnoameričke zemlje zbog toga što se u njemu nalazi drveće ariš staro hiljadu godina, navodi AFP.

Šef vatrogasnih operacija Hose Saldivija je izjavio da je za sada "sprečeno širenje požara, ali da situacija nije pod kontrolom".

Oko 200 spasilaca bori se protiv vatrene stihije uz pomoć šest aviona, helikoptera i druge opreme. Njihov rad otežava nepristupačan teren zbog koga nije moguće prići požaru pješke.

Međutim avion nije upotrebljen već tri dana zbog ogromne količine dima. Evkuisano je oko 20 porodica. Lokalno stanovništvo kaže da je 200 krava stradalo.