<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Bijeli luk: 5 uloga prirodnog lijeka za koje vjerovatno niste čuli

Iako mislimo da o bjelom luku znamo sve, neki podaci mogli bi da nas iznenade. Otkrivano par neobičnih načina na koje bi bijeli luk mogao da vam bude koristan

28. februar 2015, 12:00

Pomaže u borbi protiv atletskog stopala 


Bijeli luk ima antifungalna svojstva i pomaže u borbi protiv atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije koju mogu da dobiju svi ljudi koji bosonogi hodaju po svlačionicama, kupatilima i drugim prostorijama s vlažnim podovima. Da biste se riješili gljivica, u mlaku vodu stavite malo zgnječenog bijelog luka ili bijelog luka u prahu i u nju umočite stopala. 

Gljivica možete da pokušate da se riješite i tako što ćete zdrobiti par čenova bijelog luka i staviti ih u pamučnu čarapu koju ćete obući i pustiti da luk djeluje preko noći. Postupak treba ponavljati šest dana. 

Prirodni je lijek u borbi protiv akni 

Bijeli luk ima prirodna antibakterijska svojstva i mogao bi da bude koristan i u liječenju akni. S isječenim čenom bijelog luka jednostavno pređite preko akne. Nemojte mazati cijelo lice, već samo vrh akne. Postupak ponovite nekoliko puta u toku dana, a bijeli luk bi trebalo da odradi svoje. Akne bi trebalo brže da nestanu. 

Možete da napravite i malu smjesu od usitnjenog bijelog luka i vode. Tako pripremljenu smjesu čistim prstima masirajte po licu i nakon nekoliko minuta lice isperite toplom vodom. Bijeli luk će odstraniti bakterije sa kože. Osim s vodom, bijeli luk možete pomiješati s dvije kašike maslinovog ulja i kašikom meda. 

Ako prilikom ovih postupaka u bilo kojem trenutku ojsetite peckanje, masku isperite toplom vodom i prilikom iduće pripreme stavite manje luka. 

Jača nokte 

Osim brojnih blagotvornih dejstava na zdravlje organizma, bijeli luk može da ima i ovu ‘bjuti’ svrhu. Ukoliko želite da ojačate lomljive nokte sklone pucanju, stavite malo usitnjenog bijelog luka u providni lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga nanesite lak, a rezultat bi trebalo da budu čvršći i jači nokti. 

Pomaže kod infekcije ušiju 

Češnjak bi mogao da olakša upalu uha, a koristite ga samo za spoljašnju primjenu. Istraživanja su pokazala da ekstrakt bijelog luka zaustavlja rast bakterija, virusa i gljivica. U borbi s bolnim ušima od pomoći bi moglo da bude i ulje bijelog luka. Stavite malo ulja na prste i lagano masirajte oko ušiju sa spoljašnje strane. 

Dezinfikuje i čisti 

Ako ste pobornik kućnih preparata za čišćenje, za proljećno pospremanje svakako možete da koristite bijeli luk. Zdrobljeni luk pomiješajte sa sirćetom i sokom od limuna, i koristite ga kao sredstvo dezinfekcije u kupatilu i kuhinji. Sirće je odlično za uklanjanje kamenca, bijeli luk dezinfikuje, a limun ublažava miris. Ipak, neka tokom ovog postupka čišćenja prozori u vašem domu budu otvoreni, kako bi eventualno 'jaki' miris bijelog luka izvjetrio. U svakom slučaju, zdraviji je od mirisa kupovnih hemikalija kojima nerijetko čistimo sanitarije. 

Osim toga, bijeli luk može biti i prirodni pesticid kojim ćete zaštititi svoj vrt. Mali insekti ne vole bijeli luk, a da biste ih se riješili, možete da napravite prirodni pesticid sa bijelim lukom, malo mineralnog ulja, vode, i tečnog sapuna. 

Sredstvo treba čuvati što dalje od dohvata djece. Iako se bijeli luk ponekad naziva 'smrdljivom ružom', upravo on može da izliječi biljku ruže od napada biljnih vaši. Mljeveni bijeli luk pomješajte s vodom i dobijenom tečnošću naprskajte listove ruže. 

Izvor: zadovoljna.hr