<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hypo banka: Korisnici kredita ignorišu presudu Okružnog suda Banja Luka

Današnje okupljanje Udruženja korisnika kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima jeste nastavak ignorisanja pravosnažne presude Okružnog suda Banja Luka kojom je jasno potvrđeno da je ugovorna odredba o valutnoj klauzuli u cjelosti utemeljena na pravilnoj primjeni odredbe člana 395. Zakona o obligacionim odnosima, prema kojoj, ako novčana obaveza glasi na plaćanje u zlatu ili nekoj stranoj valuti, njeno ispunjenje se može zahtijevati u domaćem novcu prema kursu koji važi u trenutku ispunjenja obaveza.

28. februar 2015, 12:00

Ovo je danas saopšteno iz Hypo banke kao reakcija na mirno okupljanje korisnika kredita u CHF, koje je organizovalo Udruženje "Švajcarski franak" RS danas ispred centrale Hypo banke u Banjaluci.





Korisnici kredita su danas ponovili zahtjev da se vlast Republike Srpske hitno uključi u riješenje problema klijenata banke koji imaju kredite u švajcarskim francima jer od banke ne očekuju da sama riješi taj problem.

"Uprave Hypo banaka svjesne su problema sa kojima se korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima suočavaju u svojoj otplati te su donijele odluku o odobravanju olakšica u cilju lakšeg servisiranja njihovih kreditnih obaveza" saopšteno je iz banke danas.

Kako su naveli ove olakšice uključuju: konverziju u kredit sa valutnom klauzulom u EUR uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otplate kredita, te mogućnost fiksiranja kursa švajcarskog franka na 1,628501 KM za 1 CHF, tj. kurs koji je važio na dan 15.01.2015. godine (srednji kurs Centralne banke BiH na dan 15.01.2015. godine) formiranjem balon otplate sa kamatnom stopom na balon račun od 1 odsto. Period trajanja balon otplate kredita može biti minimalno 3 godine, a maksimalno do kraja otplate kredita. 

"Ova ponuda olakšica od strane Hypo banaka u BiH je konačna. O dodatnim ponudama se neće pregovarati, tako da bilo kakvi ulični protesti i PR kampanje neće biti od pomoći korisnicima kredita već će ih i dalje držati u zabludi da će neko drugi riješiti njihove probleme" rečeno je iz banke.