<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Napadači pobjegli u bijelom automobilu: Nemcovi saradnici za atentat krive Kremlj

Ruska istražna komisija sprovodi opsežnu istragu u vezi sa ubistvom ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova, koji je ubijen sinoć u Moskvi

28. februar 2015, 12:00

 Naveli su da je ubijen sinoć u 23:40 sati po lokalnom vremenu u blizini Kremlja, a upucale su ga neidentificirane osobe. 

U vrijeme kada je ubijen sa njim se nalazila Anna Duritskaya, ukrajinski model. Utvrđeno je da su napadači sa mjesta napada pobjegli u bijelom automobilu. 

Odmah nakon ubistva policija je počeka istragu na mjestu događaja i uzela je sve snimke nadzornih kamera u okolini. Nakon pregleda nadzornih kamera došli su do dva od tri sumnjiva automobila, međutim, ustanovljeno je da nisu povezani sa ubistvom. 

Ruski opozicionari, među kojima je i Nemcov, sutra su u Moskvi trebali održati miting kao reakciju na sukobe u Ukrajini. S obzirom da se ubistvo dogodilo noć prije mitinga, Nemcovi bliži saradnici navode da iza ubistva stoji Kremlje. 

Kremlje navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin porodici Nemcova uputio saučešće. Putin je, prema navodu, dao naređenje Ministarstvu vanjskih poslova, Federalnom uredu za sigurnost i Istražnom odboru predsjednika da se formiraju grupe za istragu i praćenje dešavanja u vezi sa ubistvom.

Ruski mediji navode da su napadači znali gdje će se Nemcov kretati. Inače je hodao u pratnji obezbjeđenja, međutim, sinoć je izašao bez njih.

Pišu i da je sumnjivo da je ispaljeno šest metaka, a da nijedan nije pogodio ženu do njega.