<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Novi pokušaj formiranja vlade

Delegacije HDZ-a BiH, SDA i DF-a danas će na sastanku u Sarajevu pokušati da postignu dogovor o sastavu nove vlade Federacije BiH /FBiH/, potvrđeno je Srni u DF-u.

01. mart 2015, 12:00

"Ostajemo kod zahtjeva za isti broj ministarstava koliko bi ih imao HDZ BiH. Dovoljno je ustupaka urađeno kod Savjeta ministara BiH, i kod Vlade Federacije BiH neće biti popuštanja", rekao je Srni član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje da danas bude postignut dogovor HDZ-a BiH, SDA i DF-a o formiranju federalne vlasti, ali i najavio mogućnost formiranja novih parlamentarnih većina ukoliko sastanak bude neuspješan.

"Uvjeren sam da ćemo u nedjelju završiti pregovore i reći `dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini`. To je naš cilj. Ako se to ne uspije, moguće su drugačije kombinacije. Iskreno, ne veselim se bilo kakvim drugim kombinacijama", rekao je Čović nakon sjednice Predsjedništva stranke 27. februara u Mostaru i naglasio da se proces pregovora mora okončati.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon razgovora 25. februara istakao je da je SDA do sada pokazala spremnost da napravi ustupak, izrazivši nadu da će do nastavka razgovora "sazreti stavovi kod nekih drugih".

On je rekao da je SDA spremna da prepusti DF-u jedno ministarsko mjesto namijenjeno Bošnjacima i da spusti broj zahtijevanih ministarstava sa osam na sedam.

Prvi sastanak o formiranju Vlade FBiH održan je 22. februara, nakon što je dogovoren novi sastav Savjeta ministara BiH.

Današnji sastanak zakazan je za 16.00 časova.