<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Googleov stručnjak otkriva: Evo kako možete dobiti posao u našoj kompaniji

"Šta ćemo večerati?" neobično je pitanje ako vam ga postave na intervjuu za posao, no, nije nimalo bezazleno kako se na prvi pogled čini.

02. mart 2015, 12:00

"Ako na ovo pitanje kandidati odgovore da im je svejedno ili da odluku prepuštaju nama, to nam poručuje da kandidat nije spreman preuzeti inicijativu, što je u poslovnom smislu loše i naša kompanija takve odgovore ocjenjuje kao nezadovoljavajuće", rekao je to Googleov stručnjak za ljudske resurse, Laszlo Bock, u nedavnom intervjuu za Times u kojem je bilo riječi o vještinama i znanjima koje kandidat mora posjedovati da bi dobio posao u jednoj od trenutno najuspješnijih kompanija na svijetu.

Bock, koji je na čelu odjela za ljudske resurse u Googleu, otkriva i to da je u zadnje vrijeme u kompaniji zabilježen porast zaposlenika koji nemaju fakultetsko obrazovanje, za čak 14 posto. "Talenti dolaze u različitim oblicima i to treba imati na umu, kao i činjenicu da iza toga ne mora nužno stajati diploma, no, ona svakako nije na odmet, i poželjna je, to moram istaknuti.

S druge strane, ne smijemo zanemariti ljude koji se iz ovih ili onih razloga nisu školovali, ali su uspjeli u onome čime se bave, na svoj, i često na teži, način. To su iznimne osobe i treba im uvijek dati šansu", rekao je Laszlo. Dodao je i to da većina poslova u Googleu zahtijeva matematičke, računalne i programerske vještine, no da to nikako nije sve.

"Imamo pet ključnih uvjeta koje kandidat mora ispunjavati da bi dobio posao u našoj kompaniji. Kao prvo, to su tehnička znanja koja moraju dolaziti u paketu sa sposobnošću i željom za daljnjim učenjem. Ne radi se tu (samo) o inteligenciji, već o vašoj ambiciji. Zatim, potrebno je znati kada i kako preuzeti inicijativu. Očekujemo da se kandidat može suočiti s problemom, pravovremeno i na pravi način te da je u stanju voditi tim, nevažno o koliko se ljudi radilo.

Nadalje, važne su stavke osjećaj poniznost i odgovornosti, u smislu povlačenja kada je to potrebno i prihvaćanja ideja koje su bolje od vaših, ako jesu. Bez spoznaje da nisi najpametniji na svijetu, ne možeš učiti. A stalno učenje potrebno je za uspješno rješavanje problema. I naravno, tu je stručnost. Ali stručnost uz koju moraju doći i izražene kognitivne sposobnosti, znatiželja, spremnost na učenje i preuzimanje vodstva. Ako to nije u paketu, osoba može bit najveći stručnjak na svom području na svijetu, ali mi ćemo ju zamijeniti osobom koja ispunjava i ove druge uvjete", rekao je Bock.

Izvor Index.hr