<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pažljivo pogledajte šta Homer Simpson radi na tabli, bićete iznenađeni

U epozodi Simpsonovih iz 1998. The Wizard of Evergreen Terrace Homer Simpson je postao naučnik i vidimo ga ispred table na kojoj je ispisana komplikovana jednačina

02. mart 2015, 12:00

 U epozodi “Simpsonovih” iz 1998. “The Wizard of Evergreen Terrace” Homer Simpson je postao naučnik i vidimo ga ispred table na kojoj je ispisana komplikovana jednačina.

“Ta formula predviđa masu Higsovog bozona. Naime, ako izračunate jednačinu sa table, dobićete masu Higsovog bozona koja je samo malo veća nego što iznosi prava nano masa Higsovog bozona. To je nevjerovatno, ali tako je – Homer je 14 godina bio ispred pravih naučnika” kaže Sajmon Sing, autor knjige "The Simpsons and their Mathematical Secrets".

“Simpsonovi” su vjerovatno “najmatematičkija” serija koja se emituje na TV-u, s obzirom na to da većina scenarista koja radi na crtaću su zapravo matematičari, pa ne čudi zašto ovo nije prvi put da se u seriji pominju jednačine, formule i brojeve. Iskreno se nadam da bi ovaj apsekt “Simpsonovih” mogao inspirisati i ohrabriti tinejdžere koji su skloni matematici” zaklučuje Sing.

Kada sljedeći put Homer Simpson stane ispred table sa formulama i jednačinama, obratite pažnju – možda smo svjedoci otkrića koje će naučnicima postati poznato kroz jednu ili dvije decenije.