<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Finsku na Eurosongu predstavljaju pankeri s teškoćama u razvoju (video)

HELSINKI

Na sljedećem takmičenju za Pjesmu Evrovizije Finsku će u maju u Beču predstavljati grupa pank muzičara s poteškoćama u razvoju, kao prvi pank bend u istoriji Evrosonga, prenosi BBC.

02. mart 2015, 12:00

Pank-kvartet PKN, punog imena "Pertti Kurikan Nimipaivat" (Imendan Pertija Kurike), odabran je većinom glasova finskih gledalaca na kvalifikacionom takmičenju u subotu te je već označen na kladionicama kao jedan od favorita, odmah iza Italije i Estonije.

Članovi benda imaju Daunov sindrom, odnosno autizam, a okupili su se na jednoj humanitarnoj radionici nakon čega je o njima 2012. snimljen i nagrađivani dokumentarni film "Kovasikajuttu" (Pankerski sindrom).

Na Evroviziji će izvesti pjesmu "Aina Mun Pitaa" (Uvijek moram), koja se bavi frustracijama u suočavanju s pravilima svakodnevnog života poput zdrave prehrane i obaveza u kući kao što je pospremanje ili pranje.

"Mi se bunimo protiv društva na drugačije načine, ali nismo politični", kazao je za "Guardian" basista Sami Hele.

"Ne želimo da ljudi glasuju za nas iz sažaljenja, jer nismo toliko različiti od drugih - mi smo samo obični momci s mentalnim hendikepom", dodao je.

Finskoj je dosad jedinu pobjedu na Evroviziji donio hevi-metal bend "Lordi" 2006., s pjesmom "Hard Rock Hallelujah".

Play Button