<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Namještaj za bežično punjenje mobilnih uređaja

ZAGREB

Švedska industrija namještaja "Ikea" lansirala je na trzište noćne ormariće, radne stolove i stone i podne lampe koji bežično pune mobilne telefone i tablet računare.

02. mart 2015, 12:00

Ti inovativni proizvodi, kako piše "Jutarnji list", već u aprilu biće dostupni i u hrvatskoj "Ikea" robnoj kući.

Kolekcija za bežično punjenje rezultat je dugoročnog projekta "Home Smart", kojim "Ikea" razvija inovativna rješenja koja doprinose boljem životu kod kuće, a integrišu bežične punjače u komade namještaja.

"Iz istraživanja i kućnih posjeta koje sprovodimo svake godine, znamo da ljudima smeta nered koji stvaraju kablovi. Brinu se hoće li uspjeti na vrijeme da pronađu punjač i hoće li im se baterija potrošiti", rekla je načelnik Odeljenja rasvjete i bežičnog punjenja u "Ikea Švedska" Žanet Skjelmos i istakla da su uz novi namještaj kablovi -  nepotrebni.

"Zahvaljujući našoj kolekciji, istovremeno možete puniti nekoliko uređaja, a vaš dom će ostati uredan i ugodan bez kablova", objasnio je jedan od dizajnera kolekcije David Val.

Nova "Ikea" kolekcija koristi tehnologiju koja ima globalni Qi standard sertifikovanja i podržava automatsko punjenje svih uređaja koji imaju ugrađen taj standard (Google, Neksus, Nokia Lumia, HTC, Samsung).

Uređaje koji nisu Qi kompatibilni, poput Iphona uređaja, moguće je puniti VITAHULT navlakom za punjenje, koju će kupci takođe moći da nabave u "Ikea" robnim kućama, navodi list.