<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

UN ima ovlasti i mehanizme za rješenje kriza, ali ga koče nesuglasice među članicama

Ban Ki-moon

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon izjavio je da ta svjetska organizacija ima ovlasti i mehanizme za rješenje aktuelnih kriza u svijetu, ali da oni nisu efikasni zbog nedostatka saglasnosti među članicama UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

02. mart 2015, 12:00

U Ženevi je počelo 28. zasijedanje Vijeća za ljudska prava pri Ujedinjenim nacijama u okviru kojeg se videolinkom obratio i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon. 

Istakao je kako je zajednički cilj svih članica UN-a sprečavanje eskalacija diskriminacije, pritisaka, nasilja i drugih globalnih problema.

„Kriza u Siriji je jedan od tih problema. UN ima ovlasti i mehanizme za rješavanje tih problema, ali oni se ne koriste zbog nesuglasica među članicama. Pozivam Vijeće za ljudska prava da pokrene konkretne poteze u pravcu zaštite ljudskih prava u svijetu“, poručio je Ban.

Prisutnima se uvodnim izlaganjem obratio i visoki komesar UN-a za ljudska prava i jordanski princ Zeid Ra'ad al-Hussein, koji je naglasio da svijet ne smije biti „glup“ i ponoviti greške iz 20. stoljeća.

Zeid je kazao da neki političari ne poštuju pravo i smatraju da im nove metode ratovanja dozvoljavaju da hapse i maltretiraju ljude po sopstvenom nahođenju, da pod okriljem navodne borbe protiv terorizma smiju špijunirati svoje narode, da pod izgovorom ugroženosti nacionalnog pitanja mogu diskriminirati doseljenike i manjine i da smiju ubijati bez procesuiranja, jer su navodno te njihove mete prijetnja sigurnosti.

Zasijedanje Vijeća za ljudska prava u Ženevi će trajati do 27. marta. Američki državni sekretar John Kerry, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, šef švicarske diplomacije Didier Burkhalter, šef iranske diplomacije Javad Zarif, zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Naci Koru i brojni drugi zvaničnici su najavili svoje učešće.

Visoka komesarka Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini će se obratiti drugog dana zasjedanja, u utorak.

Tokom zasjedanja Vijeća za ljudska prava bit će raspravljano o blizu 100 aktuelnih tema iz te oblasti, a očekuje se analiza izvještaja nezavisnih komisija o kršenjima ljudskih prava u Siriji, Eritreji i Palestini. Također će biti riječi o globalnim pitanjima o smrtnim kaznama, genocidima, podršci nevladinom sektoru, pravima djece i invalida, torturi, nasilju nad ženama i slično.

Vijeće za ljudska prava je međuvladino tijelo u sastavu UN-a, odgovorno za promociju i zaštitu ljudskih prava u svijetu, rješavanje situacije kršenja ljudskih prava te davanje preporuka. Ima mandat raspravljati o svim tematskim i geografskim pitanjima ljudskih prava koja zahtijevaju pozornost međunarodne zajednice. Broji 47 država članica UN-a koje bira Generalna skupština na razdoblje od tri godine.