<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Varufakis poziva na pametno restrukturisanje grčkog duga

ATINA

Grčki ministar finansija Janis Varufakis pozvao je na "pametno" restrukturisanje grčkog javnog duga, navodeći da mu je jasno da bi otpis dugovanja bio neprihvatljiv za međunarodne kreditore Atine.

02. mart 2015, 12:00

"Šišanje (duga) je ružna riječ. Naučio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo reč 'trojka', naši kreditori ne žele da čuju riječ 'šišanje'. Razumijem to", rekao je Varufakis u intervjuu za njemački list "Handelsblat", a prenijela agencija Frans pres.

"Postoje inteligentnija rješenja, kao što su svopovi", dodao je ministar. Prema takvom planu, Grčka bi mogla da pretvori dio zajmova koje je primila iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) u obveznice, a kamatne stope na te obveznice i rate njihove otplate mogle bi biti vezane za stopu privrednog rasta Grčke", dodaje on.

Atina je prošlog mjeseca sa partnerima iz evrozone dogovorila produženje programa finansijske pomoći do kraja juna, kako bi obje strane imale vremena da osmisle novi sporazum. U zamjenu za produženje programa, grčka vlada morala je da sastavi listu prijedloga reformi.

"Ne želim da Grčka gomila još dugova. Novi sporazum koji želimo da dogovorimo do kraja juna mora biti sporazum za rast, zasnovan na investicijama privatnog sektora. Ako uspijmo da vratimo privredu na put rasta, uz pametno restrukturisanje dugovanja, bez promjene nominalnog duga, onda dužnički problem može da bude riješen", ocijenio je ministar.

Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda. Mnogi ističu da je takav nivo duga neodrživ i da nikada ne može da bude u potpunosti otplaćen.