<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Netanijahu će izložiti detalje sporazuma s Iranom

VAŠINGTON

Benjamin Netanijahu, izraelski premijer, doputovao je u Vašington, gdje će se sutra obratiti Kongresu, u trenutku kada je politička napetost između dvije zemlje saveznice, Izraela i SAD, dostigla vrhunac.

02. mart 2015, 12:00

Jedan izvor u Netanijahuovoj pratnji najavio je tokom putovanja da će premijer objelodaniti detalje sporazuma, koji velike sile sklapaju s Iranom i pokazati da one previše daju toj zemlji u okviru pregovora.

Netanijahu će, kako je izjavio, upozoriti protiv mogućeg nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Razlike u odnosu na pregovore ostale su čvrste, uprkos nastojanju i SAD i Izraela da smanje napetost uoči Netanijahuovog govora.

Tokom ove posjete Netanijahu se neće sastati s predsjednikom SAD Barakom Obamom.

Bijela kuća je to obrazložila praksom da se Obama ne sastaje sa svjetskim liderima uoči izbora u njihovoj zemlji.

Izraelski izbori zakazani su za 17. mart i potpredsjednik Džo Bajden i državni sekretar Džon Keri biće u inostranstvu, kako je najavljeno, tek nakon što je Netanijahu prihvatio poziv američkih poslanika da govori u Kongresu, navode izraelski mediji.

Nekoliko demokrata iz Senata i Predstavničkog doma Kongresa najavilo je da neće prisustvovati Netanijhuovom obraćanju, označiviši to suprotstavljenje Obami i njegovoj administraciji u trenutku kada traju pregovori s Iranom o nuklearnom programu te zemlje. Izrael strahuje da će diplomatija Obame prema Iranu omogućiti da razvije atomsko oružje, iako Teheran poriče da tome teži.

Prihvatanjem poziva Republikanske partije da se obrati Kongresu, izraelski lider je razljutio Obaminu administraciju, koja nije ni konsultovana o tim planovima, što se smatra kršenjem protokola.

Keri je najavio da je Vašington odlučan da nastavi pregovore s Iranom, istakavši u nedjelju da SAD zaslužuju mogućnost da vide da li se sporazum može postići.

Prošle nedjelje je Suzan Rajs, nacionalni savjetnik Obame, ocijenila da je Netanijahuovo predstojeće obraćanje "destruktivno" za odnose Izraela i SAD.

Ipak, Keri je sinoć u programu televizije ABC istakao da su "odnosi s Izraelom u pogledu bezbjednosti upravo sada bliži nego ikada u istoriji".

On je dodao da je razgovarao s Netanijahuom i da ne želi da se to "pretvori u neki veliki politički fudbal".

Netanijahu je u subotu obilazeći Zid plača u Jerusalimu rekao da želi da istakne kako poštuje Obamu, da vjeruje u jake bilateralne veze i da će "ta snaga prevladati nad razlikama u mišljenju, onih u prošlosti i onih koje tek dolaze".

"Idem u Vašington u sudbonosnu, čak istorijsku posjetu", rekao je Netanijahu prije ulaska u avion u Tel Avivu, dodavši: "Osjećam da sam izaslanik svih građana Izraela, čak i onih koji se ne slažu sa mnom i čitavog  jevrejskog naroda.

"Netanijahu će, kako se očekuje, iskoristiti svoj govor da apeluje na Kongres da se usvoje nove sankcije uprkos Obaminom obećanju da će staviti veto na takav potez, jer bi ugrozilo pregovore s Iranom.

Američki zvaničnici strahuju da Netanijhu teži da sabotira iransku diplomatiju i kritičari su sugerisali da njegova posjeta usred izborne kampanje ima za cilj da privuče glasače kod kuće.

Netanijahu će se najprije obratiti projevrejskom lobiju u Američko-izraleskom komitetu za javne poslove, a sutra Kongresu.