<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Pružiti informacije o trajanju kućnih aparata

Vlasti Francuske naložile su proizvođačima da obavijeste potrošače koliko dugo mogu da očekuju da će trajati njihovi kućni aparati kao što su televizor, mobilni telefon ili usisivač.

03. mart 2015, 12:00

Cilj novog dekreta francuske vlade, koji je stupio na snagu prošle sedmice, jeste borba protiv takozvane planirane zastarjelosti kada kompanije osmisle i dizajniraju kućne aparate tako da imaju ograničen vijek trajanja kako bi potrošači morali da ih zamijene novim.

Nova mjera vlada zahtijeva od proizvođača da obavijeste prodavce o tome koliko dugo će se proizvoditi rezervni dijelovi određenih aparata.

Prodavac je zatim dužan da o tome obavijesti kupca u pisanoj formi. Oni koji se ne budu pridržavali ovog propisa platiće kaznu od 15.000 evra.

Prema sličnoj mjeri, koja stupa na snagu naredne godine, proizvođači će morati da besplatno zamijene ili poprave aparat koji se pokvario u prve dvije godine nakon kupovine.