<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Putin, Oland, Porošenko i Merkelova pozdravili napredak

Lideri takozvane normandijske četvorke pozdravili su napredak u režimu prekida vatre u Ukrajini i povlačenje teškog naoružanja iz zona borbenih operacija, saopštila je njemačka vlada.

03. mart 2015, 12:00

Portparol njemačke vlade Štefen Zejbert izjavio je da su kancelar Angela Merkel, ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i predsjednik Francuske Fransoa Oland bili jednoglasni u ocijeni da OEBS treba da ima mnogo važniju ulogu u nadzoru prekida vatre i povlačenja naoružanja.

Kako je Zejbert istakao, lideri od OEBS-a zahtijevaju da objavljuje dnevni izvještaj o situaciji u Donbasu.

Naglasio je da su Merkelova, Putin, Oland i Porošenko, takođe, bili jednoglasni u isticanju važnosti razmjene izbjeglica i isporuke humanitarne pomoći u saradnji sa Međunarodnim crvenim krstom.

"Sve dok su ispunjeni svi uslovi, posebne radne grupe, o čijem je uspostavljanju bilo govora 12. februara tokom maratonskih pregovora u Minsku, treba da budu oformljene radi nadzora sprovođenja i drugih zadataka, kao što su pripreme za lokalne izbore", ističe Zejbert, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

On je dodao da će dalje sprovođenje ciljeva, koji su bili tema razgovora četvoro lidera, biti razmatrani u petak, 6. marta, na sastanku u njemačkom ministarstvu spoljnih poslova i na kojem će učestvovati višerangirani predstavnici četiri zemlje.