<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Rokenrola u podijeljenoj Kosovskoj Mitrovici i Mostaru

Dok se u velikim gradovima i urbanim sredinama slanje djece u muzičke škole shvata kao obična vannastavna aktivnost, nerijetko i kao pomodarstvo, ista ta odluka na drugom mjestu predstavlja borbu za uključivanje u društvo, prihvatanje i svojevrstan bunt protiv svake vrste razdvajanja kojom su neke sredine još uvijek opterećene.

03. mart 2015, 12:00

U Kosovskoj Mitrovici i Mostaru već nekoliko godina postoje rok-škole koje odolevaju trendovima svojih sredina, prelaze granice zadanog i polaznicima nude mnogo više od učenja nekog instrumenta na način na koji smo navikli.
Dva grada su nekada bila poznata po mostovima koji su povezivali njihove stanovnike, a danas su surovi simbol razdvajanja. Međutim, muzika i upornost pokazali su da granice mogu da se prevaziđu. 

U razgovoru za VICE, Vendi Hasler-Forest, koordinatorka projekta Mitrovica rock school, govori o dugogodišnjim naporima u uspostavljanju muzičke škole i istrajnosti da se u tome uspe. 

- Najmanje što je bilo potrebno Kosovskoj Mitrovici početkom 2000-ih je još jedan besmisleni međuetnički projekat. Umesto toga, gradu je bila potrebna prava investicija na muzičkoj sceni grada, kaže Vendi. 

Iako su u školi bili svesni da most preko Ibra niko ne prelazi, pogotovo ne zbog muzičkih časova, plan je bio da se polaznici okupljaju u Domu kulture u južnom delu Kosovske Mitrovice, naseljenom albanskim stanovništvom. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja i godina prikupljanja sredstava, internacionalne nevladine organizaciji Muzičari bez granica i Community Building Mitrovica, uz stalnu pomoć holandske, norveške, nemačke i američke ambasade u Prištini, postavili su 2008. godine dva ogranka škole na obe strane grada. 

Ostatak teksta pročitajte na Vice.com/rs