<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lipovača i Gluhalić nastavljaju da se brane sa slobode

Bihać

Pretresno vijeće Kantonalnog suda u Bihaću u slučaju Hamdije Lipovače i Alena Gluhalića zasjedalo je danas u Bihaću, nakon što je ovaj predmet sa Vrhovnog suda ponovo vraćen u nadležnost Kantona.

03. mart 2015, 12:00

Odbrana Hamdije Lipovače, bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona, uložila je zahtjev za izuzeće Kantonalnog tužilaštva, jer smatraju da to tužilaštvo u Bihaću vrši neprimjeren pritisak na sud.

"Sud se odlučio za prekid, da zastanu sa ovim postupkom dok se federalni tužilac ne odluči o tome da li će deligirati neko drugo tužilaštvo da postupa u ovoj pravnoj stvari ili će odbiti naš prijedlog za delegaciju i izuzeće Kantonalnog tužilaštva Bihać. Mi smo danas uputili zahtjev, s obzirom na jutrošnje informacije, da se vrše neprimjereni pritisci na sud od strane Kantonalnog tužilaštva", kazao jeSalih Hodžić, advokat Hamdije Lipovače.

Vrhovni sud FBiH je 19. februara uvažio žalbu Kantonalnog tužilaštva USK u Bihaću i ukinuo rješenje Kantonalnog suda u Bihaću u predmetu Hamdija Lipovača i dr. kojim se Kantonalni sud u Bihaću oglasio stvarno nenadležnim u ovom predmetu.

Naime, prihvatajući sve žalbene razloge ovog tužilaštva, Vrhovni sud je u svojoj odluci iznio stav da se krivični postupak protiv Hamdije Lipovače i Alena Gluhalića zbog krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. Krivičnog zakona FBiH, obmana prilikom dobijanja kredita iz člana 268. stav 3. KZ FBiH i krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 1. KZ FBiH ima nastaviti pred Kantonalnim sudom u Bihaću.

Lipovača i Gluhalić uhapšeni su 17. decembra prošle godine po nalogu Kantonalnog tužilaštva USK. 

Danas sud nije razmatrao zahtjev o pritvoru te će Lipovača i Gluhalić nastaviti da se brane sa slobode.