<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Živimo u stanju opšteg siromaštva i svako poskupljenje je udar na kućni budžet Banjalučana

Mnoge porodice dovedene do ruba, do gladi...

06. mart 2015, 12:00

Početkom marta, Banjalučani su shvatili da će im računi za vodu i komunalije biti povećani, a mnogi građani su i bez poskupljenja jedva preživljavali. Ni sami često nisu znali kako su sklapali mjesečni budžet od prvog do posljednjeg dana u mjesecu.

Da je situacija veoma loša upozorila je i jedna sugrađanka koju smo anketirali na ulici. Ona je zamolila da ne otkrivamo njeno ime, a komentariše da se nalazimo u situaciji koja je teška, a za mnoge građane i neizdrživa.

„Ne znam šta pametno da kažem, ova situacija izmiče svakom normalnom komentaru. Potpuno razumijem ugrožene kategorije stanovništva, a ova poskupljenja će imati najveći udar upravo na ovu populaciju“, kaže ona.

Podsjetimo da će od početka marta cijena vode i kanalizacije za građane Banjaluke iznositi 1,18 KM po metru kubnom, što je za 10 odsto više nego do sada, a cijena usluga prikupljanja i odvoza otpada iz domaćinstva iznosiće 0,138 KM po metru kvadratnom stambenog prostora, što je povećanje za 20 odsto.

Osnovni razlog za povećanje cijena komunalnih usluga jesu povećanje cijena odlaganja otpada na deponiju, kao i poskupljenja energenata i usluga repromaterijala, rečeno je ranije u Gradskoj upravi.

Iz Gradske uprave Banjaluka su rekli da je zaključak o povećanju cijena komunalnih usluga donio gradonačelnik Slobodan Gavranović, na osnovu preporuka Radne grupe za korporativno upravljanje, u čijem radu je učestvovao i predstavnik Pokreta potrošača Republike Srpske, te na osnovu analize nadležnog Odjeljenja za privredu o opravdanosti zahtjeva za povećanje cijena usluga komunalnih preduzeća "Vodovoda" Banjaluka i "Čistoće".

Prema izjavama u medijima, Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, smatra da je povećanje cijena komunalnih usluga i administrativnih taksi način da se pomogne gradskim preduzećima koja se trenutno nalaze u velikoj krizi.

„Poskupljenja jesu udar na budžet građana, ali ovdje je riječ o kompenziranju barem dijela troškova ekonomskih cijena u komunalnom sektoru, koji je na rubu propasti“, kazao je gradonačelnik Banjaluke.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, rekao je da živimo u stanju opšteg siromaštva i svako poskupljenje ima veliki udar na građane i njihov život.



„Ovo poskupljenje dovodi u pitanje preživljavanje nekih porodica koja imaju niska primanja, odnosno dovodi ih do gladi. Na sastancima sa Vladom RS, mi smo obavijestili da Vlada i Grad, ako već dozvoljavaju ovakvu politiku, moraju iznaći nova sredstva da se pomogne svima onima koji imaju manja porodična primanja od 300 KM“, kazao je Rakulj za BUKU.

Ističe da je gradsko Udruženje penzionera uložilo prigovor povodom ovih poskupljenja i još uvijek ne znamo šta će desiti povodom tog prigovora.

Dragutin Bošković, predsjednik Pokreta potrošača Republike Srpske, rekao je da je zahtjev o poskupljenju vode bio veći, ali Pokret potrošača je ocijenio da povećanje cijena od 10 odsto neće ugroziti standard građana.

„Zahtjev o povećanju cijena ima određeno opravdanje, zato što grad ima straru mrežu, a u toj mreži imaju velike gubitke. Zatim, ima dosta prigradskih naselja gdje treba dovesti vodu, a to sve traži investicije. Mnogi duguju novac za vodu, a i nenaplativost tih dugova je problem. Sad oni koji redovno plaćaju račune dobijaju povećanje cijena vode“, kaže za BUKU Bošković.

Ističe da se Pokret potrošača RS saglasio sa tim da bude poskupljenje vode od 10 odsto, sa tim da se taj prihod koji se ostvari od poskupljenja uloži u investicije.

„Kada je u pitanju Čistoća, moramo imati na umu da je ovo preduzeće privatno vlasništvo. Poslovanje preduzeća ne bi trebao da bude problem Opštine, nego vlasnika koji bi trebao da rješava problem racionalnog poslovanja. Međutim, određenu krivicu njihovog lošeg poslovanja takođe snosi Grad, jer Grad je vlasnik Deponije. Grad je nametnuo veliko plaćanje Deponije, koje Čistoća mora da isplaćuje“, ističe Bošković.

U situaciji kada su mnogi građani nezaposleni, kad radnici imaju niska primanja, svako povećavanje cijene komunalija osjeti se u kućnom budžetu. Od građana se i ovaj put očekuju da budu mađioničari koji treba da pronađu trik koji će im pomoći da prežive svaki naredni mjesec.