<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Policija dobila dojave o novim dronovima nad Parizom

Francuska policija dobila je kasno sinoć najmanje deset dojava o uočenim bespilotnim letjelicama iznad "osjetljivih dijelova" Pariza, javile su agencije, pozivajući se na predstavnike vlasti.

04. mart 2015, 12:00

Rojters navodi da je jedan Vladin portparol najavio da će policija tragati i uhapsiti one koji su upravljali dronovima, koji su viđeni na ilegalnom letu nekoliko noći iznad osjetljivih mjesta u Parizu i iznad nuklearnih centrala.

AFP navodi da su letovi uočeni tokom noći iznad Sene, Trga konkord i nacionalnog vojnog muzeja, kao i nad kružnim putem oko glavnog grada Francuske.

Britanska agencija prenosi da su očevici na istoku Pariza uočili da su "tri muškarca podigla letjelicu i odzvezla se u crnom automobilu prije nego što je policija mogla da ih uhapsi".

Rojters podsjeća da je ministar policije Bernar Kaznev juče izjavio poslanicima u Skupštini da je od 5. oktobra prošle godine registrovano približno 60 letova dronova iznad Pariza i atomskih centrala.

Letovi iznad Pariza i u vazdušnom prostoru do hiljadu metara iznad nuklearnog postrojenja su zabranjeni.

"Pronaći ćemo ih, prije ili kasnije", rekao je Stefan Le Fol, Vladini portparol, prenosi Rojters, dodajući da je Francuska još u stanju visoke pripravnosti poslije nekoliko napada džihadista u januaru, u kojima je poginulo 20 ljudi, uključujući tri napadača.

Francuski sud kaznio je juče jednog britanskog novinara, koji je radio za katarsku TV Al Džazira sa 1.000 evra zbog nelegalnog upravljanja dronom na zapadnom obodu Pariza krajem februara.

Manje letjelice moguće je kupiti u slobodnoj prodaji, ali se njihovo korišćenje bez dozvole može izreći kazna do godine dana zatvora ili novčani iznos do 75.000 evra.