<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crveno upozorenje za veći dio Hrvatske: Stiže snijeg i jak vjetar, u Gorskom kotaru već pada

Iako se posljednjih dana činilo kako je proljeće zakucalo na vrata, posljednje prognoze kazuju kako zima još nije spremna otići.

04. mart 2015, 12:00

Tako već danas sa zapada stiže postupno naoblačenje s kišom, već prijepodne na sjevernom i srednjem Jadranu te gorskim krajevima, a do kraja dana u većem dijelu zemlje, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod.

HAK upozorava da u Gorskom kotaru već pada slab snijeg te da su kolnici mokri i skliski, kao i u Istri, Hrvatskom primorju i središnjoj Hrvatskoj.

Oborine će u noći na četvrtak mjestimice biti obilnije, osobito na Jadranu i u gorskim krajevima. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, navečer sjeveroistočni u jačanju.

Na Jadranu će većinom puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu krajem dana će okrenuti na buru, podno Velebita u noći s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka bit će od 6 do 11, a na Jadranu između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

Četvrtak će donijeti kišu, te u gorju i snijeg. Susnježice i snijega bit će i u Slavoniji i Baranji, Posavini te unutrašnjosti Dalmacije, a nošenog jakim vjetrom može ga biti i na sjevernom i srednjem Jadranu.

Obilnije oborine očekuju se u gorskim krajevima te u Dalmaciji i unutrašnjosti Dalmacije. Bit će vjetrovito uz umjeren i jak, na udare i olujan sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana puhat će jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, dok će na krajnjem jugu još biti jakog juga.

Najniža jutarnja temperatura uglavnom od -2 do 3, na Jadranu između 5 i 10. Najviša dnevna od 0 do 6, na Jadranu između 6 ponegdje na sjeveru i 14 °C na jugu.

Na Meteoalarmu za sutra je proglašena crvena opasnost za cijeli Jadran. Očekuje se da će puhati jaka i olujna bura uz orkanske udare, osobito podno Velebita. Mjestimice će padati obilna kiša, a ponegdje će pasti snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, posebice u višim predjelima. Visina snijega bit će od 5 do 25 cm, najavljuje www.meteoalarm.eu.

U Lici se očekuju olujni udari sjeveroistočnog vjetra, a moguća je mećava te stvaranje novog snježnog pokrivača većeg od 25 cm.

Za zagrebačko područje najavljeni su olujni udari sjeveroistočnog vjetra, posebice u gorju.

U Slavoniji će pak uz obilnu kišu i vjetar padati i snijeg. Moguće stvaranje novog snježnog pokrivača većeg od 10 cm, ponajprije u Posavini i u višim predjelima, javlja Meteoalarm.

Izvor Jutarnji list