<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ISIL prijeti papi pred dolazak u BiH?

Domenico Gianni

Šef vatikanske bezbjednosne službe Domenico Gianni, ocijenio je, govoreći o skoroj posjeti papa Franje Sarajevu, da postoje određene prijetnje Islamske države, objavili su Katolički štampani mediji.

04. mart 2015, 12:00

Ne precizirajući o kakvim je tačno prijetnjama riječ, ususret planiranoj papinoj posjeti Sarajevu 6. juna ove godine, iz KTA su nakon sastanka šefa izaslanstva zaduženog za bezbjednost iz Vatikana u papinskoj nuncijaturi u Sarajevu, predstavnika katoličke Crkve u BiH, te bezbjednosnih agencija, istakli da ne postoji prijetnja papa Franji ili Svetoj Stolici.
“Domenico Gianni rekao je da ne postoji nikakva prijetnja papi Franji ili Svetoj Stolici, osim određenih saznanja o prijetnji iz ISIL-a”, naveli su iz KTA.

Gianni je izrazio zadovoljstvo saradnjom svih s kojima se susreo i zahvalio svojim kolegama iz bezbjednosnih službi u BiH za spremnost na izmjenu informacija i otvorenost za dolazak papa Franje, javio je RTRS.

Sagovornici su istakli da treba maksimalno poticati dolazak vjernika koji žele doći u Sarajevo 6. juna na susret s papom Franjom.

Četvoročlano vatikansko izaslanstvo u Sarajevo je stiglo u nedjelju. Pripremajući pohod papa Franje imali su priliku da razgovaraju s najvišim crkvenim predstavnicima kao i s predstavnicima vlasti, te su obišli sva mjesta koja su predložena za pohod papa Franje.

''Tužilaštvo BiH će, zajedno sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, preduzeti sve aktivnosti da bi obezbjeđenje posjete pape Franja BiH u junu bilo na najvišem nivou''
, izjavio je glavni tužilac Tužilaštva BiHGoran Salihović.

Salihović je ovo rekao na sastanku sa Giannijem, sa kojim je razgovarao o aktivnostima potrebnim za pružanje najveće bezbjednosne zaštite i osiguranja tokom papine posjete BiH.

Gianni je iskazao podršku i povjerenje glavnom tužiocu, Tužilaštvu, te policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH koje će u koordinaciji sa bezbjednosnom službom Vatikana realizovati aktivnosti obezbjeđivanja posjete pape Franje, saopšteno je iz Tužilaštva.

Kao znak poštovanja i podrške, Đani je glavnom tužiocu uručio grb Bezbjednosne službe Vatikana.