<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Curi radijacija iz reaktora Krško, ali nema rizika

LJUBLJANA

Provjerom kvaliteta nuklearnog goriva u Nuklearnoj elektrani Krško (NEK) prošlog mjeseca je utvrđeno oštećenje najmanje jedne od preko 28.000 gorivih palica koliko ih ima u reaktoru, ali Uprava garantuje da postrojenje radi normalno i punim kapacitetom.

04. mart 2015, 12:00

"Rad nuklearke je siguran i NEK radi punim kapacitetom, a zbog utvrđenog oštećenja nije bilo nikakvih uticaja na okoliš", potvrdio je direktor Nuklearke Krško Stane Rožman, prenosi"Jutarnji list".

U saopštenju za javnost to je potvrdio i tehnički direktor NEK Predrag Širola.

"Procjenjujemo da je oštećena najmanje jedna goriva palica, a 121 gorivi element u reaktorskoj jezgri sadrži više od 28.000 gorivih palica", rekao je Širola.

"Elektrana radi sigurno i punom snagom s obzirom na to da je nađeno odstupanje ne znači dodatan rizik za okolinu te nema nikakav uticaj na sigurnost rada", rekao je.

Goriva palica je metalna cjevčica s prečnikom od oko jednog centimetra. U nju su složene tablete od urana. Ako takva palica ne brtvi dobro, radioaktivne tvari prelaze u vodu primarnoga kruga. Upravo mjerenjima povećane koncentracije radioaktivnosti u sistemu za čišćenje primarnoga kruga može se pravovremeno otkriti pojava oštećenja.

"Nađeno odstupanje ne znači dodatni rizik, a dobro stanje nuklearnog goriva u najvećem dijelu sadašnjeg gorivog ciklusa rezultat je brižno izvedenih preventivnih pregleda prilikom remonta 2013. godine", kazao je Širola.

Dodao je da NEK već 15 mjeseci sadašnjeg ciklusa radi stabilno i sigurno.