<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Timovi bojkotuju trku u Melburnu

Nekoliko timova razmišlja o bojkotu prve trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1 iz bezbjednosnih razloga, tvrdi njemački "Bild".

05. mart 2015, 12:00

Prema tim izvorima, misteriozna nesreća koju je doživio vozač Meklaren Honde Fernando Alonso tokom testiranja u Barseloni mogla bi da ima ozbiljne posljedice po Veliku nagradu Australije 15. marta. Razlog za zabrinutost je činjenica da još nije dokazano van svake sumnje da Španca u udesu nije udarila struja iz hibridnog sistema motora i da je to razlog što je izgubio svijest. Zabrinutost timova nije bez osnova, jer bi takav udar struje mogao da bude fatalan, a ukoliko se dokaže da se upravo to desilo, pokazaće da hibridni sistemi nisu toliko bezbjedni kao što se čini.

"Meklaren mora da odgovori na neka pitanja, pogotovo ako su pokušali da sakriju da je Alonsa zaista udarila struja", rekao je jedan od šefova timova F1. Italijanski mediji su objavili da je od ljudi bliskih Alonsu saznao da je Španac osjetio jak udar u predjelu kičme i toga se posljednje sjeća prije nego što se probudio. Posljednjih dana Meklaren je praktično demantovao sam sebe, posebno po pitanju Alonsovih povreda. Prvo je objavljeno da je doživio potres mozga zbog udara u zid pri jakoj brzini. Tri dana kasnije prvi čovjek britanskog tima Ron Denis je rekao da se to nije desilo, da je Alonso prošao bez ikakvih povreda, a takođe je naglasio da će dvostruki svjetski šampion sigurno voziti na trci u Australiji. 

Međutim, u posljednjem saopštenju Meklarena ponovo se pominje potres mozga, a Alonso će zbog toga propustiti prvu trku sezone. Sebastijan Fetel, koji je bio iza Španca u trenutku udesa, istakao je da sve što se desilo nije izgledalo kao "normalna nesreća". "Bild" takođe tvrdi da je Alonsov udarac u glavu bio toliko jak zato što je on prethodno izgubio svijest. Alonso je navodno tražio da mu tim objasni zašto je i kako se desila nesreća, a ako ne dobije objašnjenje, vrlo lako bi mogao da napusti Meklaren, prenose španski mediji.