<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Hiljade putnika zarobljene na aerodromu u Nepalu

KATMANDU

Međunarodni aerodrom u Katmanduu i dalje je zatvoren zbog čišćenja piste nakon jučerašnjeg incidenta u kojem je turski avion promašio pistu, a više hiljada okupljenih putnika još ne zna da li će avio-saobraćaj biti danas uspostavljen.

05. mart 2015, 12:00

Vazduhoplovne snage Indije poslale su stručnjake i opremu kako bi pomogle Nepalu da ukloni ostatke turskog aviona A330, koji je sa 224 putnika promašio pistu pri slijetanju.

Niko od putnika i posade tom prilikom nije povrijeđen.

Predsjednik Uprave za civilno vazduhoplovstvo Nepala Ratiš Čhandra Lal Suman izjavio je za AFP da je avion indijskog vazduhoplovstva, koji raspolaže opremom za čišćenje piste, sletio u Katamandu.

Grupe putnika, među kojima su nepalski radnici-migranti i strani turisti, čeka na aerodromu u Katmanduu najnovije informacije o 80 međunarodnih letova koji su planirani za danas.

Turista s Filipina Lita dela Kruz izjavila je za AFP da očajnički pokušava da nađe let kojim bi se vratila u London, gdje radi. "Ovo je ogroman problem za mene, moj poslodavac očekuje da se vratim, a ne vidim šansu da se to desi na vrijeme", objašnjava ona.

Nepalski zvaničnici poručili su da će pokrenuti istragu o nesreći, koja je dovela do oštećenja opreme za slijetanje turskog aviona, njegovih prednjih motora i ispadanja guma iz sjedišta.

Na Himalajima se nalaze neke od najnezgodnih pista, prekrivenih snijegom, koje predstavljaju izazov čak i za najbolje pilote.

Nakon niza avionskih nesreća i odluke Evropske unije da stavi nepalske avio-kompanije na "crnu listu", Vlada je odlučila da pokrene planove o instaliranju novih radarskih i meteoroloških sistema.