<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Antonov: Rusija ne gomila snage duž ukrajinske granice

MOSKOV

Zamjenik ruskog ministra odbrane Anatolij Antonov demantovao je da Moskva koncentriše vojne snage duž ukrajinske granice.

05. mart 2015, 12:00

Antonov je reagovao na izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara zadužene za Evropu Viktorije Nuland, koja je rekla da je Rusija rasporedila "na hiljade i hiljade vojnika" u susjednoj Ukrajini.

"Poznata mi je izjava Viktorije Nuland o navodnom prisustvu na hiljade ruskih vojnika na ukrajinskoj teritoriji. Zašto ne reći 12.000? Zašto koriste takve cifre - zašto ne kažu 20.000 ili 25.000", istakao je Antonov.

Antonov je podsjetio da je ukrajinski načelnik Generalštaba nedavno potvrdio da u Ukrajini nema ruskih vojnika, prenio je Sputnjik.

"Kome vjerujete", zapitao je Antonov.

On je dodao da i međunarodni posmatrači, koji prelijeću ruski vazdušni prostor, nisu primijetili gomilanje ruskih vojnika duž ukrajinske granice.

Nuland je juče na sjednici komiteta u američkom Kongresu iznijela tvrdnju da je Rusija preplavila istok Ukrajine naoružanjem i drugom vojnom opremom, prenijela je agencija AFP.

"Rusija je od decembra u Ukrajinu prebacila na stotine komada vojne opreme, uključujući tenkove, oklopna vozila, raketne sisteme i tešku artiljeriju", kazala je Nuland, ne precizirajući koliko tačno ima ruskih vojnika na istoku Ukrajine. "Nisam u mogućnosti da vam dam tačan broj. Rekla bih da se radi o hiljadama i hiljadama", rekla je ona.