<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lopovi potopili novu zgradu BND

Berlin

Nepoznate osobe su na gradilištu nove centrale njemačke Savezne obavještajne službe (BND) u Berlinu pokrali slavine, pa je tako nastala poplava.

05. mart 2015, 12:00

Nastala šteta se procenuje na milione evra, prenose nemački mediji danas, navodeći da je voda oštetila vrata, elektro i sigurnosne sisteme.

Policija istražuje ko je počinilac i ko je uništio gradilište, a prema izveštajima pojedinih medija istraga polazi od toga da je reč o napadu na BND, pošto je cena samih slavina beznačajno mala. 

Osim toga, mora se istražiti kako su počinioci uspeli da na dobro obezbeđenom prostoru pokradu slavine i koliko dugo je voda bila u zgradi, prenose mediji, navodeći da, prema policijskim zveštajima nema tragova provale. 

Na društvenim mrežama, prenose mediji, kruže šale o nemačkoj ''Votergejt aferi'', kao i o tome da su poplavu počinili oni koji iz Pulaha neće da se sele u Berlin ili da je poplava nastala tako što je u podrumu trebalo da se gradi ekskluzivni bazen ili da bi na ''eBay'' trebalo proveriti da li neko ne prodaje slavine, ili da iza toga stoji CIA.... 

Nova zgrada centrale BND bi trebalo da bude završena sledeće godine, a preseljenje do 2017. godine, prenose mediji. 

Kako će izgledati nova centrala moći nemačkih agenata, za koju mediji pišu da će biti najmodernija zgrada jedne obaveštajne službe u celoj Evropi? 

Tabliod ''Bild'' je pre nekoliko godina posetio ''najtajnije gradilište'' i najveću novogradnju posle Drugog svetskog rata u Nemačkoj i objavio da je reč o 283 metra dugoj i 148 metara širokoj zgradi, sa devet spratova u čijih 3 300 kancelarija će se smestiti 4 000 BND - službenika, kojima će na raspolaganju stajati 8 000 kompjutera i isto toliko telefona..... 

U novoj centrali BND postoje agregati, sposbni da za slučaj ''ne daj Bože'', od 10 do 12 dana snabdevaju zgradu dovoljnim količinama struje. 

''Srce'' ove zgrade je centrala za vođenje i informisanje u kojoj će raditi preko 60 zaposlenih i taj ''Top-Secret'' deo se nalazi u centralnom delu centralne zgrade. Tu će BND-obaveštajci ''delovati'' non-stop, a uz najnovija ''čuda'' tehnike, moći će se, između ostalog, odatle koordinirati određenim angažmanima i operacijama. 

Preseljenje iz Pulaka kod Minhena, gde je sada centrala BND, može se poredeiti sa obimom jednog manjeg grada-rčuna se od osam do deset hiljada kubnih metara materijala za seljenje, odnosno, po osam kartonskih kutija po BND-saradniku, a pri tom je potrebno i da se još oko 58 hiljada komada nameštaja dopremi u novu BND centralu. 

Koliko će sve to koštati Nemačku? 

Prema sadašnjem stanju stvari, novogradnja košta preko 800 miliona evra, pisao je ''Bild'', navodeći da tu dolazi još oko 100 miliona evra za tehniku, pa još oko 400 miliona evra za trošsove seljenja i sigurnonse troškove - pa kada se sve to sabere, dobija se cifra od oko 1,3 milijardi evra, ali onda na ''scenu stupaju'' kritičari, koji tvrde da ''računica'' nije tačna. 

Kritičari kažu da su troškovi čak i preko dve miljarde evra i to obrazlažu problemima sa sistemom ventilacije i zbog kašnjenja sa gradnjom. 

U detaljima i staističkim podacima i poređenjima se kaže da će, kada se sve to završi, oko 4 000 saradnika BND svaki dan dobijati oko 1,5 tona tešku službenu poštu, što je ekvivalnetno oko 50 miliona listova papira godišnje. 

Gradnja zgrade BND službe ne protiče, međutim, bez problema i skandala. 

Pre nekoliko godina su nemački mediji saznali da su nestala važna dokumenta o izgradnji nove zgrade centrale, pa je tadasnsji šef BND objasnio da se samo radi o planovima za garažu, energetskom sektoru i kantini. 

Prema informacijama medija, radilo se, međutim, o osetljivim planovima nove zgrade na kojima su nacrti i laboratorije, a opozicija je ceo slučaj kritikovala kao ''grubu aljkavost''.