<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čaušević sporazumno priznao krivicu

BRČKO

Tužilaštvo Brčko distrikta zaključilo je sporazum o priznanju krivice sa bivšim direktorom Garantnog fonda Brčko distrikta Huseinom Čauševićem, optuženog za zloupotrebu službenog polažaja ili ovlaštenja u ovom pravnom licu.

06. mart 2015, 12:00

Na osnovu ovog sporazuma Čaušević /61/ je pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora prema optužnici ovog tužilaštva, koja je uslijedila nakon negativnih izvještaja o reviziji finansijskog poslovanja Garantnog fonda za 2007. i 2008.

Optužnicom iz 2012. godine Tužilaštvo distrikta optužilo je Čauševića da je kao direktor Garantnog fonda Brčko distrikta "suprotno djelatnostima ovog pravnog lica koristio svoj službeni položaj i prekoračio svoja službena ovlaštenja".

Prema optužnici, Čaušević je, postupajući u svojstvu direktora, davao pozajmice preduzeću u vlasništvu njegovog brata, te izvršio nezakonitu isplatu donacije jednom članu upravnog odbora fonda.

Na ime dva ugovora o finansijskoj pozajmici, Čaušević je nezakonito stavio na raspolaganje javna sredstva od 81.000 KM. Pri tome je za vraćanje pozajmljenog novca ugovorio nezakonitu kamatu, iako je Garantni fond osnovan kao neprofitna organizacija.

Tokom glavnog pretresa u ovom predmetu, a nakon što je predočen dokaz o vraćanju pozajmljenog novca fondu u punom iznosu, Tužilaštvo i optuženi zaključili su sporazum o priznanju krivice.

Sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović izjavio je novinarima da je ovim sporazumom optuženi priznao krivicu za krivično djelo za koje je optužen, te da je na osnovu njega nadležni sud donio pravosnažnu presudu, kojom mu je izrekao kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

"S obzirom da je tokom krivičnog postupka Garantni fond gotovo u cjelosti obeštećen vraćanjem sredstava od nezakonitih pozajmica, presuda Čauševiću predstavlja pravni osnov za potpunu naknadu štete vraćanjem donacije od 1.000 KM, koja je nezakonito učinjena članu Upravnog odbora", rekao je Beganović.