<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Svemirski otpad prijeti planeti

Najnovija eksplozija u svemiru ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi.

06. mart 2015, 12:00

Satelit američkih vazuhoplovnih snaga star 20 godina eksplodirao je u svemiru i izbacio nova 43 otpadna komada u Zemljinu orbitu.
Iako je satelit zbog iznenadne promjene u temperaturi eksplodirao još 3. februara, nadležni u Svemirskoj komandi vazduhoplovnih snaga vijest su objavili tek ovih dana. Tvrde i da prilikom eksplozije ostali aktivni sateliti nisu bili ugroženi. 

Riječ je o meteorološkom satelitu, koji su lansirali 1995. godine i bez prekida je radio sve do tada. Naučnici još istražuju kako je tačno došlo do eksplozije jednog od najstarijih satelita koji je kontstantno slao podatke na Zemlju. U orbiti je još šest takvih satelita, a sljedeće godine trebalo bi da se lansira i sedmi. 

“Pošto više nismo koristili njegove podatke, minimalno ćemo osjetiti gubitak. Jedino po čemu se ovaj događaj razlikuje od drugih je taj što je ovdje bila riječ o satelitu koji je još bio u funkciji” izjavili su iz američkih vazduhoplovnih snaga. 

Najnovija eksplozija u svemiru ponovno je otvorila pitanja o velikoj količini otpada koji sakupljamo u atmosferi. 

Od Sputnika 1, prvog objekta koji su Sovjeti lansirali u svemir prije 53 godine, u Zemljinoj orbiti nakupilo se na stotine hiljada otpadnog materijala. Uglavnom je riječ o ostacima starih raketa, napuštenih satelita i šrapnela sa projektila, koji kruže oko naše planete. 

Postoji čak 22.000 objekata koji su dovoljno veliki pa ih naučnici prate sa Zemlje i još stotine hiljada komadića koji bi mogli da predstavljaju problem ljudima na putu u svemir. Čak i astronauti u Međunarodnoj svemirskoj stanici s vremena na vrijeme moraju da manevrišu kako bi izjbegli sudar sa otpadom. 

Količina otpada u orbiti značajno se povećala 2007. godine nakon kineskog testiranja antisatelitskih projektila. Nakon tog testa, prema nekim procjenama, ostavili smo novih 150.000 otpadnog materijala. 

Veliki problem predstavljaju i nesreće poput ove, koje je gotovo nemoguće predvidjeti, a nakon kojih u svemiru ostaje nova gomila otpada. Jedan takav bio je sudar američkog Iridijuma i nefunkcionalnog ruskog satelita 2009. godine. 

U posljednje vrijeme sve više naučnika javno govori o ovom problemu i smišljaju rješenja kako da očiste svemir. 

Izvor: 24sata.hr