<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Potvrđena optužnica protiv Živka Budimira

SARAJEVO

Opštinski sud Sarajevo potvrdio je optužnicu u predmetu protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, davanje i primanje mita i drugih oblika koristi, kao i protuzakonito posredovanje, u vezi s čim je danas obaviješteno Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

06. mart 2015, 12:00

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u cijelosti, a ročište za izjašnjenje o krivici optuženih zakazano je za 26. mart.

 Osim Budimira, optužnica je podignuta i protiv njegovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca (JOB) FBiH Sauda Kulosmana, predsjednika Komisije za pomilovanja Hidajeta Halilovića, bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Željka Asića te Armina Kulovca.

Podsjetimo, Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, zloupotrijebio položaj i ovlaštenja predsjednika FBiH, te na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije osuđenih osoba.