<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Amerikanac završio u zatvoru zbog komentara na Facebooku

Kleveta na internetu

Amerikanac koji radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uhapšen je u toj zemlji zbog komentara objavljenih na Facebooku tokom boravka u SAD-u. Helikopterski mehaničar Ryan Pate (30) "pao" je zbog strogih zakona usvojenih 2012. godine koji zabranjuju klevetu na internetu, piše BBC.

06. mart 2015, 12:00

Pate je bio na odmoru na Floridi kada su ga iz njegove firme Global Aerospace Logistics sa sjedištem u Abu Dhabiju obavijestili da mu neće produžiti bolovanje.

Pate je svoje nezadovoljstvo iskazao na Facebooku, gdje je poslodavca optužio za zabijanje noža u leđa te upozorio druge da ne rade za tu firmu.

Također se požalio na život u Emiratima te je upotrijebio rasistički izraz za tamošnje građane.

"Rekao sam neke pogrdne stvari, zbog čega se kajem", rekao je Pate za CNN. Tvrdi da nije uvrijedio UAE ni kulturu islama, no ipak se izvinio.

Pate je uhapšen čim se vratio u Abu Dhabi 16. februara, a pušten je uz jamčevinu 24. februara. Iduće pojavljivanje na sudu zakazano mu je za 17. mart. Bude li proglašen krivim, prijeti mu do pet godina zatvora i velika novčana kazna.

Pateov kongresmen David Jolly stao je u njegovu odbranu, kontaktirao je američki State Department i državnog tužitelja UAE-a kako bi slučaj bio odbačen.

"Duboko je zabrinjavajuće da Patea čeka sudski progon zbog djela koje je legalno počinjeno u njegovoj domovini", rekao je Jolly.