<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Domaći zadaci: Da li su djeca preopterećena?

Jedna škola u Njujorku izazvala je negodovanje brojnih roditelja odlukom da u potpunosti ukine domaće zadatke.

06. mart 2015, 12:00

U jednoj osnovnoj školi na Menhetnu (Njujork), nedavno se obistinilo ono što je za svako dijete san, a za mnoge roditelje noćna mora. Nastavničko osoblje dalo je djeci zadatak da se, umjesto da rade domaće zadatke, igraju napolju.
Direktorka škole, Džejn Hsu, obavijestila je roditelje da se na ovaj drastičan korak odlučila “zato što dosadašnja istraživanja nisu pokazala vezu između tradicionalnog načina izrade domaćih zadataka i budućih akademskih uspjeha“. 

Hsu je dodala da su negativne posljedice izrade domaćih zadataka na djecu brojne - osjećanje frustracije, zamaranje, nedostatak vremena za brojne ostale aktivnosti, nedostatak vremena za porodicu, pa i gubljenja motivacije za učenje. 

Kada su srednje škole u pitanju, međutim, situacija je nešto drugačija. Naime, rezultati istraživanja pokazali su da ova vrsta obaveza, ipak, vodi ka većem akademskom uspjehu. 

Vrijeme koje srednjoškolci u prosjeku provode radeći domaće zadatke varira od države do države. Evo koliko sati na ovu aktivnost u prosjeku troše petnaestogodišnjaci širom svijeta: 

1. Šangaj (Kina) - 13, 8
2. Rusija - 9,7
3. Singapur - 9,4 
4. Kazahstan - 8,8
5. Italija - 8,7
6. Rumunija - 7,3
7. Estonija - 6,9
8. Litvanija - 6,7
9. Poljska - 6,6
10. Španija - 6,5 



Na dnu liste nalazi se Finska, sa dva i po sata u prosjeku. 

Uprkos mišljenju sručnjaka, stavovi roditelja širom svijeta prilično se razlikuju po ovom pitanju. Šta vi mislite? Koliko sati nedjeljno je dovoljno da djeca savladaju gradivo?