<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Do sada 15 preminulih od gripa

BEOGRAD

Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut" do sada je prijavljeno 15 preminulih osoba kod kojih je pronađen virus koji se može dovesti u vezu sa gripom.

06. mart 2015, 12:00

Doktor Dragana Dimitrijević rekla je da je među preminulim osobama najveći broj stariji od 65 godina, koje su već imale neko hronično oboljenje, da 14 nije bilo vakcinisano, dok je kod jedne osobe vakcinalni status nepoznat. 

Ona je napomenula da je u posljednja tri mjeseca virus gripa potvrđen u 20 okruga u Srbiji, te da se i dalje registruje njegova široka rasprostranjenost, što je očekivano za ovaj period godine. 

Dimitrijevićeva kaže da se u narednih nekoliko nedjelja očekuje porast oboljelih, pošto će sezona gripa trajati do kraja marta i početka aprila. 

Prema njenim riječima, građani treba da se pridržavaju mjera prevencije koje podrazumijevaju izbjegavanje posjeta bolnicama, jačanje imuniteta i javljanje doktoru u slučaju pojave simptoma, kao što su povišena temperatura, bolovi u mišićima, zglobovima, kašalj i otežano disanje. 

Ona je pozvala građane da se obavezno jave ljekaru ako simptomi bolesti potraju duže od dva dana.

Dimitrijevićeva je upozorila da je grip ozbiljno oboljenje, posebno za hronične bolesnike i trudnice kod kojih može da dovede do teških formi bolesti, pa i smrti. 

"Veoma su važne opšte preventivne mere na koje ukazujemo, ali za sledeću sezonu najvažnija je imunizacija, kao najbolja mera prevencije", rekla je Dimitrijevićeva.