Jedino LGBT udruženje iz Tuzle: Borimo se protiv diskriminacije i osuđivanja

MLADI I AKTIVIZAM

Jedino LGBT udruženje iz Tuzle: Borimo se protiv diskriminacije i osuđivanja

Piše: Maja Isović

TANKA je jedino LGBT (neformalno) udruženje na području Tuzlanskog kantona...

TANKA(Tuzlanska alijansa nezavisnih kvir aktivista/kinja) nastala je 2012. godine pod imenom Lgbtq Tuzla. Ovo neformalno udruženje iz Tuzle broji i muške i ženske članove.

Prvi aktivistički čin ovog kolektiva  bio je grafitiranje grada porukama tipa “we’re here, we’re queer”,  the unknown T in LGBT” i slično. Ta ulična akcija nazvana je “tihi prajd”, po uzoru na sarajevski.

Iz ovog Udruženja su rekli da su se poslije te ulične akcije dešavale brojne druge slične akcije.

 

Ulična akcija, Tuzla“Te akcije uključuju lijepljenje kvir sličica po Tuzlanskom kantonu, lijepljenje printanih poruka po dozvoljenim mjestima za plakatiranje, akcija povodom 17-og maja (dan obilježavanja borbe protiv homofobije i transfobije) koja se sastojala od pravljenja i kačenja pride zastava, te transparenta ‘Ljubav je dovoljan argument’, pravljenja muffina duginih boja, te dijeljenje po gradu uz sličice, pravljenje kvir razglednica ‘Pozdrav iz Tuzle’, fotke povodom referenduma ‘Protiv’, te ukrašavanje tuzlanskih cesta porukama za sretne praznike od tuzlanske kvir zajednice”, rekli su za BUKU iz ovog Udruženja.

 

Kvir sličice, Tuzlanski kanton

 

 

Kako je članstvo ove neformalne skupine postajalo brojnije i kreativnije, počeli su organizirati kreativne i edukativne radionice, te prikazivanje kvir filmova pod nazivom “Queeroteka”.

Prošle godine, TANKA se odlučila za umjetnički  pristup u aktivizmu, pa su u skladu sa tim organizovali reviju/izložbu  “Queef”. Revija je sadržavala komade odjeće sa porukama o seksualnoj orijentaciji, rodnom identitetu, razbijanju tradicionalnih rodnih uloga i feminizmu.

Nedavno je napravljen i tumblr profil na kojemu su dostupne fotografije dizajna koje su posjetitelji i posjetiteljke moglie vidjeti na QUEEF-u.

Kada je riječ o položaju LGBT osoba u Tuzli, iz ovog Udruženja nam kažu da LGBT zajednica u ovom gradu nije ujedinjena, te smatraju da je to jedan od najvećih problema.

 

Umjetnost i Tanka„Pod tim mislimo da nisu svi zainteresirani za aktivnosti koje nudimo, a za realizaciju istih je još teže dobiti podršku. Samim tim što je zajednica raštrkana, pomaže uvjerenju da ne postoji u našem društvu. Trudimo se istim ponuditi siguran prostor i okruženje u kojem se neće osjećati diskriminacija na bilo koji način. Moguće je da je jedan od problema i taj što događaji nisu dovoljno javni, iako postoje plakati za evente po mjestima za plakatiranje i friendly kafićima”, kažu iz TANKA-e.

Kada je riječ o okolini, kažu da se osuđivanje, nažalost, ne može izbjeći.

„Naš cilj je da edukujemo javnost o problemima s kojima se susreću pripadnici/ce LGBT populacije, i da se aktivno borimo protiv diskriminacije i osuđivanja. Iako je teško biti iskren i to nosi određeni rizik, postoji veliki interes od strane tuzlanske javnosti za rad naše organizacije. Prošli event 'Promocija LGBT kalendara' je bio veoma medijski popraćen i unatoč tome osuđujućih komentara nije bilo“, rekli su iz ovog neformalnog Udruženja.

Ističu da do sada nisu imali problema u gradu zbog svog aktivizma, čak su dobijali pozitivne reakcije na svoj rad od strane osoba koje su posjećivale događaje i pratile rad TANKA-e, bez obzira na njihovo opredjeljenje.

„Dolazile su osobe različitih priča i pozadina, od same kvir zajednice, metalaca i metalki do pojedinih navijača“, kažu.

TANKA je jedino udruženje na području Tuzlanskog kantona koje se bavi ovim pitanjima. Zbog toga je, smatraju njeni članovi, ono važno za grad, i bitno je ne zbog same zajednice, nego i zbog tolerancije koju grad promiče kao jednu od svojih vrijednosti.

 

Sa revije/izložbe  “Queef”

Kada je riječ o planovima TANKA-e, ističu da će nastaviti sa dizajnom jer je to kreativan način širenja  željene poruke.

“To će biti primarna djelatnost TANKA-e, pored čega planiramo uvesti i audio/video materijale. Rad udruženja je fokusiran prvenstveno na edukaciju same zajednice, ali i tuzlanskog društva kroz aktivnosti koje smo sprovodili i na kojima i dalje radimo. Svim tim aktivnostima idemo ka ultimativnom cilju, a to je vidjivost, razbijanje straha i mržnje prema LGBT osobama, te uvažavanje ljubavi i identiteta”, zaključuju mladi iz ovog tuzlanskog udruženja.

 

 

 

 

Komentari na tekst (1)
lik
Objavljeno:
Pretjerujete. Imate više prava od Srba u Federaciji
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.