<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Čović: Ministarstvo finansija mora pripasti HDZ-u

SARAJEVO

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović rekao je da je, na neki način, pristao na dogovor koji su ranije postigli SDA i DF, na principu "pet plus pet plus pet" ministarskih pozicija u Federaciji BiH /FBiH/, ali da Ministarstvo finansija mora pripasti HDZ-u.

12. mart 2015, 12:00

"Ne znam zbog čega se ovo pitanje otvorilo. Postoje pravila ponašanja, ministar finansija treba da bude predstavnik hrvatskog ili srpskog naroda. Bespotrebno smo gubili vrijeme zbog toga", rekao je Čović.

On je naveo da je sinoć završio raspravu sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem, koji je "imao određenu komunikaciju s predstavnicima DF-a".

Komentarišući mogućnost formiranja Vlade FBiH bez DF-a, Čović je za TV N1 rekao da bi bilo neozbiljno, nakon pet mjeseci, "izvući" se iz jednog procesa, ali smatra da je to legitiman izbor.

Odgovarajući na pitanje da li će dopustiti DF-u da na nekim nivoima vlasti bude u vladajućoj koaliciji, a negdje u opoziciji, Čović je rekao da je DF legitiman partner SDA i da je HDZ to prihvatio.

"Zbog toga sa krajnjom pažnjom razgovaram o toj temi i želim da se sutra završe razgovori i ova agonija", rekao je on, dodavši da dogovor o formiranju Vlade FBiH mora da bude postignut u narednih dan ili dva, kako bi iduće sedmice mogli da budu formirani i Savjet ministara BiH i federalna Vlada.

Na pitanje ko će biti partner na nivou FBiH ako ne bude DF, Čović je rekao da Izetbegović ne razmišlja o drugom partneru i da je dogovoreno da sutra dobije konačne informacije od SDA o dogovoru sa DF-om.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, Čović je rekao da su se sastala dva prijatelja i političara i da sa Radončićem često ima sastanke uz piće.

Čović je dodao da su Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić upoznati sa tim sastankom.