<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Lista je kompletirana: Ovo je novi saziv Savjeta ministara BiH!

Ovo su novi ministri u novom sazivu Savjeta ministara BiH

16. mart 2015, 12:00

U novom sazivu Savjeta ministara mandatara Denisa Zvizdića, SDA će kandidirati Adila Osmanovića za ministra civilnih poslova, te Semihu Borovac, ministricu za ljudska prava i izbjeglice.



Savez za promjene RS objavio je već ranije imena svojih kandidata za ministre. To su Igor Crnadak (PDP) za poziciju ministra vanjskih poslova, Mirko Šarović (SDS) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa te Dragana Mektića (SDS) za ministra sigurnosti.



Demokratska fronta kandidirat će Slavka Matanovića za ministra prometa i veza.


I HDZ BiH je kompletirao imena kandidata i za ovu razinu vlasti. Uz Vjekoslava Bevandu, dosadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji će biti predložen za ministra financija, mandat će produžiti i Marina Pendeš, dosadašnja zamjenica ministra odbrane, koju će HDZ kandidirati za ministricu ovog resora.  Treća ministarska pozicija koja je pripala Hrvatima je pravosuđe. Kandidat za ministra je profesor sa Sveučilišta u Mostaru Josip Grubeša.



Poznata su i imena zamjenika ministara.



Zamjenik ministra pravosuđa ispred SDA biće  Nezir Pivić, a zamjenik ministra financija Mirsad Žugo.


Koalicija Savez za promjene kandidirat će  Borisa Jerinića (SDS) za zamjenika ministra odbrane, Predraga Jovića (SDS) za zamjenika miistra za ljudska prava i izbjeglice, Đorđa Milićevića (NDP) za zamjenika ministra civilnih poslova.



Demokratska fronta kandidiraće Emira Suljagića za zamjenika ministra odbrane.


Za  zamjenika ministra prometa i veza HDZ će kandidirati Predraga Kožula, za zamjenika ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Matu Franjičevića,  za zamjenika ministra sigurnosti Miju Krešića, te za zamjenika ministra vansjkih poslova Josipa Brkića.