<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Poput luksuznog hotela: Pogledajte u kakvim uslovima žive norveški zatvorenici

Norveška je jedna od zemalja svijeta s najmanjom stopom kriminala.

22. mart 2015, 12:00

Čak i prije no što je zatvor Halden, vrijedan 25 milijuna dolara te proglašen jednim od najhumanijih na svijetu, službeno otvoren, zatvorenici su mogli odraditi kazne u okružju ugodnijem od većine prosječnih obiteljskih domova.

Svaki od 252 zatvorenika Haldena dobio je vlastitu ćeliju s mini-hladnjakom, televizorom s ravnim ekranom te pripadajućom kupaonicom. Ne samo da ćelije imaju prozore, na prozorima ne postoje rešetke kako bi više dnevnog svjetla ulazilo u prostorije.

Uz to, na svakih deset do petnaest zatvorenika zatvor daje i potpuno opremljenu kuhinju i dnevni boravak s ugodnim sofama i stolićima za kavu.

Ukoliko se zatvorenici osjećaju kreativno mogu i zasvirati u glazbenom studiju ili čitati u dobro opremljenoj knjižnici. Važno je napomenuti kako im je na raspolaganju i teretana te zid za penjanje, očito kako ne bi morali vježbati na pravom vanjskom zidu zatvora.

Arhitekt Hans Henrik Hoilund naglasio je kako je želio da Halden izgleda "što više kao vanjski svijet", a ne kao popravna institucija.

- Eksterijer je napravljen od cigli, galvaniziranog čelika i ariša kako bi zgrade izgledale da su izrasle iz šume. I dok je jedini očiti simbol zatočenosti šestmetarski zid, njega skrivaju visoka stabla - objasnio je Hoilund.

Zatvorske vlasti tvrde da atraktivno okružje smanjuje negativno ponašanje zatvorenika, među kojima su neki od najopasnijih norveških kriminalaca.

Ukoliko Halden dođe do maksimalnog kapaciteta, kriminalce se prebacuje u zatvor Ila, smješten u predgrađu Osla, koji je za nijansu manje uređen od Haldena. Upravo je ondje zatvoren Anders Behring Breivik na služenju 21-godišnje kazne za ubojstvo 77 osoba, uglavnom tinejdžera, na političkom kampu na otoku Utoya.

S obzirom na status i težinu djela, Breivik ne bi trebao biti zatvoren u Ili, već u Ringerikeu, norveškom najsigurnijem i najmanje ugodnom zatvoru. No, zbog činjenice da Ringerike ima predivan pogled na Utoyu, vlasti su odlučile promijeniti lokaciju Breivikova služenja.

Ništa od ovoga očito ne brine Breivika koji svakog dana uživa u zdjeli kaše žitarica i domaćem smeđem kruhu koji se poslužuje uz šunku i sir te šalicu vrućeg čaja ili kave. Njegova je ćelija tri puta veća od obične, kako bi ga se distanciralo od drugih zatvorenika, te sadrži računalo bez internetskog pristupa, DVD čitaš i televiziju s 15 lokalnih programa.

Izolacijski zatvor ima i druge prednosti. Strastveni pušač Breivik može obnoviti zalihu cigareta na pritisak gumba i uživati u nikotinu u privatnom zatvorenom dvorištu.

Ostatak populacije također uživa sličan zatvorski život. Dopušteno im je meditiranje, čitanje knjiga i pisanje pisama.

Izvor: Jutarnji list