<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ko su i za šta se bore frankfurtski buntovnici?

U velikim prosvjedima protiv europskih mjera štednje održanima u srijedu policija je privela više stotina prosvjednika. Deutsche Welle donosi priču o ljevičarskoj skupini Blockupy koja stoji iza prosvjeda, otkrivajući da se ne radi tek o običnoj anarhističkoj organizaciji

19. mart 2015, 12:00

Blockupy je naime savez više od devedeset ljevičarskih organizacija iz raznih europskih zemalja, a one se zajedničkim snagama bore protiv 'europskog kriznog režima'.

Najistaknutije članice ovog saveza iz Njemačke su ljevičarska stranka Die Linke, aktivistička skupina Attac te drugi najveći radnički sindikat Verdi s preko dva milijuna članova, tumači DW. Najistaknutija članica izvan Njemačke jest, dakako, grčki ljevičarski savez Siriza, nedavni pobjednik na parlamentarnim izborima, a hrvatski ogranak Blockupya je, sudeći po čestom dijeljenju objava sa stranice Živog zida na Facebooku, blisko povezan s tom organizacijom.

Organizacija se opisuje kao širok europski pokret s ciljem 'izgradnje demokracije i solidarnosti od dna prema vrhu'. Protive se ekonomskoj politici vlada članica eurozone, čiji je cilj izbalansirati proračune zemalja na štetu siromašnih.

Kao najkonkretniji primjer ističu restriktivnu budžetsku politiku Europske komisije, Europske središnje banke i Međunarodnog monetarnog fonda prema Grčkoj, za koju će EK, ECB i MMF, češće nazivane Trojka, tvrditi da je spriječila bankrot ove zemlje.

Jedan od osnivača Blockupya je i frankfurtski ogranak organizacije Occupy, a nadahnut akcijom pokreta Occupy Wall Street 2011. postavio je šator u dijelu Frankfurta u kojem se nalaze vodeće njemačke i europske financijske institucije. Godinu dana i niz prosvjeda kasnije policija je uklonila šator i razjurila prosvjednike.

No ove srijede su se odlučili ponovno okupiti uoči najave Europske središnje banke da će u upotrebu pustiti novo sjedište banke, impozantnu staklenu zgradu visoku 185 metara i vrijednu 1,3 milijarde eura.

Smatraju da megalomanski dizajn i cijena zgrade odražavaju licemjerje politike Trojke koja štedi na siromašnima da bi mogla prelijevati novac u simbole bogatstva.