<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mila Radišića za počasnog građanina Banjaluke

Gospodin Mile Radišić je simbol „banjalučkog sna“ i kao takav odličan primjer mladim ljudima da se vrijedi boriti za svoje snove, svoj grad i Republiku Srpsku.

20. mart 2015, 12:00

Srđan Puhalo

Gundulićeva 68


78 000 Banjaluka


PREDLAŽE



U skladu sa pozivom Komisije za nagrade i priznanja grada Banjaluke predlažem



gospodina MILA RADIŠIĆA, privrednika



za nagradu Ključ Grada Banja Luka, sa poveljom „Počasni građanin grada Banje Luke“.



OBRAZLOŽENJE



Gospodin Mile Radišić je simbol „banjalučkog sna“ i kao takav odličan primjer mladim ljudima da se vrijedi boriti za svoje snove, svoj grad i Republiku Srpsku. Omiljenu uzrečicu „Život je Lutrija“ demantuju njegov samoprijegorni rad, red i socijaldemokratija. On je uprkos ratu i tranziciji, a uz pomoć porodice, prijatelja, kumova i drugova „od trnja došao do Beograda“. Na taj put je krenuo kao vozač, ali je potom završio fakultet, magistrirao i doktorirao, napravio firmu sa nekoliko zaposlenih i sve uložio u Banjaluku.


Njegovo obrazovanje i humanizam je ovjeren akademskim zvanjem od straneSlavenskog humanitarnog univerzitetaMeđunarodneakademijehumanitarnihiprirodnihnaukakneževa Ščerbatovihispostava u Novom Sadu, a nostrifikovana od strane bivšeg predsjednika Republike Srpske i predsjednika Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske RajkaKuzmanovića naFakultetu poslovne ekonomije iz Laktaša. Nema dalje!


Njegovo pronicljivo oko zapazilo je to zeleno travnato ruglo u centru Banjaluke nazvanog „Picin park“ stjecište lokalnih kučkara, sportista amatera, zaljubljenih tinejdžera, djece koja nisu alergična na ambroziju i Pančićevih omorika, uz pomoć gradske, sudske, zakonodavne, izvršne i stranačke vlasti Republike Srpske  pretvorio u preko 200 000 m2poslovnog prostora koje vrijedi 200 miliona KM.


Naglasićemo i njegovu multietničnost i multikulturalizam koji se ogleda u tome da njegovu najveću investiciju gradi firma iz Federacije BiH, što jeste dokaz njegovog otvorenog uma i nacionalizmom nezagađenog srca. Naravno, on na taj način nije zaboravio ko je i šta je, i to najbolje možemo da vidimo kroz činjenicu da je on danas idržavljanin Srbije, a možda i svijeta.


Osim njegove opšte i socijalne inteligencije, preduzetničkog duha, dinarske konstrukcije, o kojoj govorim u dva gornja pasusa, želim da istaknem i njegovu ne samo materijalnu, već i mentalnu stabilnost. Čovjek koji je „gandijevski“ mirno i staloženo podnio višemjesečne pritiske razularenih, stranački indoktriniranih i iz inostranstva plaćenih „šetača“ je dostojan najveće nagrade našeg grada. Oprostio je i Vulićima što su ih tukli. Ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo da on nije stao ispred policije i spriječio sprovođenje zakona nad onom šačicom lokalnih probosanskih unitarnih avanturista. Ovim je pokazao da su pravi Banjalučani, a Banjaluka grad tolerancije, nenasilja i ljubavi.


Iskreno mi je žao što ovakva „gromada“ od čovjeka ne može da postane dio grba Banjaluke, jer kad ima mjesta za volove, zašto ne bi imalo i za ljude poput njega. On danas nije u Banjaluci, ali za razliku od drugih investitora, on nije sa sobom ponio i svoj kapital. Njega danas proganjaju, omalovažavaju, truju samo zato što je htio pokazati i dokazati da „svako muljanje akcijama, ne mora da izazove i reakciju“.


To Banjaluka mora da cijeni!!!


I na kraju želim da naglasim da bi Ključ Grada Banjaluke, gospodinu Milu Radišiću, pomogao da otključa mnoga gvozdena vrata koja stoje ili će stajati pred njim u budućnosti.


P.S. Što se tiče zvanične biografije mog kandidata, nisam u mogućnosti da je pribavim jer  mi je trenutno nedostupna, kao i organima gonjenja, pa vas molim da za istu kontaktirate Okružni sud Banjaluka ili Sudsku policiju. 


LINK za online peticiju OVDJE.

Frontal.ba