<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Nacistička jazbina u džungli: Pronašli lokaciju na koju se u slučaju poraza htio skloniti Hitler?

Tim arheologa iz Argentine otkrio je cijeli niz ruševina u džungli, blizu granice s Paragvajem, za koje se vjeruje da su tajno nacističko uporište.

10. maj 2015, 12:00

Kamene su građevine, sada u potpunosti prekrivene bršljanom i dostupne samo provlačenjem mačetom kroz bujno raslinje, u sebi skrivale njemačke kovanice iz kasnih 30-ih godina prošlog stoljeća, komadiće porculana na kojem je stajalo "Proizvedeno u Njemačkoj" te nacističke simbole po zidovima.

- Nemamo nikakvo drugo objašnjenje zašto bi itko sagradio ove građevine, uložio toliko truda i resursa na mjestu koje je u to vrijeme bilo potpuno nepristupačno i daleko od lokalne zajednice, s materijalnima koji nisu tipični za regionalnu arhitekturu - izjavio je vođa tima Daniel Schavelzon.

Profesor na sveučilištu u Buenos Airesu, Schavelzon, mjesecima je istraživao nalazište u Teyu Cuareu u regiji Misiones na sjeveru Argentine.

Lokalna legenda govori kako je kuća pripadala Martinu Bormannu, Hitlerovom bliskom suradniku i 'desnoj ruci' koji se navodno ubio u svibnju 1945. Međutim, Schavelzon upozorava kako za sada nema dokaza koji potvrđuju taj 'urbani mit'.

Umjesto toga, vjeruje da su građevine trebale poslužiti kako sklonište za vođe Trećeg Reicha, sagrađene u slučaju da su važni nacisti trebali hitno pobjeći iz Njemačke.

- Očito su nacisti usred Drugog svjetskog rata imali tajni projekt građenja skloništa u slučaju poraza. Riječ je o nepristupačnim mjestima, usred pustinja, planina, stijena ili džungle, poput ove lokacije. Ovo nalazište ima i dodatnu prednost. Potencijalni stanovnici su mogli prijeći u Paragvaj za manje od 10 minuta - objašnjava Schavelzon te dodaje kako otkriće još uvijek nije potvrđeno, no vjeruje u autentičnost nalazišta.

Na kraju, skloništa nisu bila ni potrebna jer su nacisti, nakon pada Njemačke, dobrodošli u Argentinu gdje su mogli živjeti bez skrivanja, u javnosti.

Tisuće nacista, hrvatskih ustaša i talijanskih fašista došli su u Argentinu uz blagoslov predsjednika Juana Perona, koji je vodio Argentinu od 1946. do 1955. te ponovo kratko u 70-ima. Procjenjuje se kako je oko 5000 nacista završilo u Argentini.

Izraelski specijalci su 1960. godine u središtu Buenos Airesa uhvatile nacista Adolfa Eichmanna, koji je pomogao organizirati Holokaust, te ga prebacili u Izrael gdje je pogubljen. Josef Mengele, koji je na zatvorenicima Auschwitza provodio stravične eksperimente zbog kojeg je zaslužio naziv 'Anđeo Smrti', također je pobjegao u Argentinu.

- Nakon rata neki od Nijemaca pomogli su nam podići naše tvornice i naučili nas da najbolje iskoristimo ono što nam je na raspolaganju. Na taj su način pomagali i sami sebi - izjavio je Peron koji je preminuo 1974.

Izvor Jutarnji list