<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Kakvu tajnu krije unutrašnjost Zemlje?

Istraživači sa Univerziteta u Juti otkrili su novi unutrašnji sloj Zemlje, sačinjen od rastopljenih i savitljivih stijena.

25. mart 2015, 12:00

Naše viđenje planete Zemlje prilično je površno – i to doslovno. Sve što iskusimo, bilo da su u pitanju najdublje oblasti okeana ili najviši vrhovi planina, odvija se na najpovršnijem sloju Zemljine kore.
Nedavno je, međutim, otkrivena još jedna tajna. 

Istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu “Nature Geoscience”, pokazalo je da se u unutrašnjosti Zemlje, negdje na sredini mantla, krije čvrst sloj rastopljenih i savitljivih stijena. 

Ovo otkriće moglo bi da pruži odgovor na pitanje zašto tektonske ploče prestaju da se pomjeraju na oko 1.500 kilometara dubine. 

Naučnici su tokom istraživanja koristili specijalan instrument – dijamantski nakovanj – kojim su vršili veliki pritisak na stijene koje se obično mogu naći u mantlu. Kada su stigli do pritiska koji oponaša uslove na 1.500 kilometara dubine, ustanovili su da se jačina stijena drastično povećava – oko 300 puta više od uobičajene vrednosti. Ispod te tačke, atomi koji ulaze u sastav stijena počinju da se kreću slobodnije, popuštajući i dozvoljavajući pločama da potonu. 

Međutim, upravo zahvaljujući tome što su stijene na dubini od 1.500 m toliko izdržljive, podrivene ivice tektonskih ploča ostaju neko vrijeme u tom položaju, između stijena i čvrste mase. 

Foto: bark/Flickr.com