<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ivana Korajlić: Alarmantno je što niko ne odgovara za slučaj Bobar banka!

"Nadležne institucije ne rade ništa da se utvrdi odgovornost, te da je potpuno zaboravljena priča o nestanku 10 miliona iz trezora i spornim kreditima koja su potpisivala jedna , a podizala druga lica" tvrdi naša sagovrnica

27. mart 2015, 12:00

TI BiH već mjeseci pokušava od Agencije za bankarstvo RS dobiti informacije u vezi sa Bobar bankom, počevši od zahtjeva za informacije o svim podacima, činjenicama i saznanjima kojima Agencija dokazuje da je ranije preduzimala radnje u predmetu Bobar banka, preko Odluke na osnovu koje je odobreno blokiranje računa fizičkim i pravnim licima koja imaju dugovanja prema Bobar banci veća od 1000 KM u svim bankama, a pa do Završnog izvještaja privremenog upravnika, o toku postupka privremene uprave nad Bobar bankom a.d. Bijeljina i njenom okončanju, sa obrazloženjem realizovanih mjera postupka privremene uprave.

Ovo u izjavi za BUKU kaže Ivana Korajlić, portparolka organizacije TI BiH.

„Iako nam je prvi izvještaj privremenog upravnika o finansijskom stanju Bobar banke dostavljen, te je Agencija za Završni izvještaj prvo javila da nije gotov, tek je na naše dalje insistiranje Agencija odlučila da je Završni izvještaj ipak povjerljiv i odbila ga je dostaviti” kaže ona za BUKU.

Naša sagovornica tvrdi da toliko odbijanje da se dostavi ovaj izvještaj baca sumnju na to da li je on uopste sačinjen u skladu sa zakonom, i da li ukazuje na nezakonitosti koje se nastoje prikriti.

”S obzirom na to da je potpuno zanemaren javni interes, te da je zanemarena procedura koju propisuje Zakon o slobodi pristupa informacijama, i Agencija se oglušila na naše žalbe, TI BiH će pokrenuti tužbu zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama i pokušati bar nakon sudske odluke doći do informacija” kaže Korajlićeva za BUKU.


Na pitanje šta mogu očekivati klijenti Bobar banke u budućnosti, Korajlićeva kaže oni zapravo ne mogu ni znati šta da očekuju, kad se uporno odbijaju dati ikakve informacije o tome šta je uzrokovalo likvidaciju banke, šta je utvrdjeno izvještajem privremenog upravnika i šta će se dalje poduzeti po pitanju isplate potraživanja.

”Agencija nije čak objasnila ni na osnovu čega su licima koja su imala dugovanja prema banci blokirani kompletni računi, a kamoli kada će i kako isplatiti tolika potraživanja. Alarmantno je i da nadležne institucije ne rade ništa da se utvrdi odgovornost, te da je potpuno zaboravljena priča o nestanku 10 miliona iz trezora i spornim kreditima koja su potpisivala jedna , a podizala druga lica” kaže Ivana Korajlić za BUKU.

Ona kaže da ni u prijavama koje je Agencija uputila tužilaštvu u Bijeljini, nema nikakvih relevantnih informacija o tome, osim konstatovanja stanja, što ukazuje da se ni Agencija čija nadležnost je nadzor nad radom banaka nije bavila svojim poslom.