<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zašto mis Japana “nije dovoljno Japanka”?

Ona se rodila u Nagasakiju, prvi jezik joj je japanski, majka joj je Japanka, ali i pored toga, kandidatkinju ove zemlje za mis univerzuma Arijanu Mijamotu, optužuju “da nije dovoljno Japanka”.

29. mart 2015, 12:00

Dvadesetogodišnja manekenka je postala prva mis Japana a da joj oba roditelja nisu Japanci, pa taj uspjeh nije prošao bez buke u zemlji koja nije pretjerano rasno raznolika.

Majamoto je odrasla u gradu Sasebo koji se nalazi pored američke vojne baze. Njena majka je Japanka, a njen otac je crnac iz Arkanzansa. Ona je srednju školu pohađala u Americi, zbog čega mnogi Japanci smatraju da nije dostojna da predstavlja njihovu zemlju na takmičenju ljepote.

Ona kaže da je od rane mladosti navikla na rasističke opaske uprkos tome što je uvijek voljela Japan.

“Svašta su mi govorili u školi - čula sam razne rasističke gluposti. Navikla sam.” kaže ona.

U Japanu, djecu roditelja različitih rasa, nazivaju “hafu”. Nakon što je Mijamoto pobijedila na japanskom takmičenju za Mis univerzuma, tamošnje društvene mreže su preplavile dileme “da li ‘hafu’ može da predstavlja Japan na ovom takmičenju?”

Neki od komentara na društvenim mrežama bili su:

“Iako je pobijedila na takmičenju za mis Japana, ona izgleda kao strankinja” ili “Ona je japanska mis? Ali…ona…uopšte ne izgleda kao Japanka, za ne?”

Kada su mediji njenu fotografiju pokazivali prolaznicima na ulici, pitajući ih da li ona može da predstavlja Japan na takmičenju Mis univerzuma, pripadnici srednje i starije generacije uglavnom su odgovarali “Ne, ona uopšte ne liči na ženu iz Japana”, odnosno “Ako je neko mis Japana, onda ona mora da ima oba roditelja iz te zemlje”.

Međutim, mlađim Japancima izgleda da ne smeta Arijanino poreklo. Većina njih kaže da je samo važno da li ona ima japansko državljanstvo i da li voli zemlju, te da je mjesto u kom je pohađala srednju školu, kao i porijeklo njenog oca potpuno nevažno. Oni tvrdnje da Mijamoto “nije dovoljno Japanka” najčešće nazivaju “patetičnim i besmislenim”.