<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Prva predstava za bebe u RS

BANJALUKA

U Dječijem pozorištu Republike Srpske danas je prvi put odigrana predstava za bebe "Tačka na izletu", prilagođena uzrastu od šest do 18 mjeseci.

26. mart 2015, 12:00

Ovo je prva premijera koju je Dječije pozorište realizovalo u 2015. godini i posvećena je jubileju, odnosno obilježavanju 60 godina postojanja ove teatarske kuće.

Prema riječima Predraga Bjeloševića, direktora DP RS, ova predstava predstavlja veliki iskorak u kome je način igre i ambijent u kojem će predstava biti izvedena pažljivo osmislio tim ljudi, među njima i pedijatri, psiholozi i ostali stručnjaci.

Reditelj predstave Aleksandar Pejaković prepoznao je u knjizi pjesama Predraga Bjeloševića "Tačka na izletu" motive koji se mogu postaviti na scenu i ideja o predstavi za bebe je zaživjela.

"Ovo nije klasična predstava sa publikom i glumcima, nego je zamišljena kao interakcija i instalacija, kojom se razvijaju sva bebina čula. Predviđeno je da prvi dio predstave bude koreografija, a u drugom dijelu zastupljena je interakcija, nešto kao igraonica s bebama", rekao je Pejaković.

Kako su naveli na konferenciji, upriličenoj juče u prostorijama ovog pozorišta, cijena karata će biti 10 KM za bebu i jednog roditelja, odnosno 15 za oba roditelja sa bebom. Jedan od stručnih saradnika je i pedijatar, neonatolog primarijus doktor Vesna Novaković, koja je istakla da je srećna što je dio ovog velikog projekta.

"S obzirom na to da se već u stomaku bebama razvijaju čula, kada se rodi ona je već spremna za sticanje iskustava, tako da nikad nije rano za prva umjetnička iskustva", rekla je Novakovićeva.

Za potpuni užitak:

Scena pozorišta pretvorena je u veliki šator u koji može da stane najviše 20 mama i beba, a sama predstava ne traje duže od 30 minuta. Prije ulaska na samu scenu roditelji prolaze kroz prostoriju koja ima odvojen kutak za dojenje i presvlačenje, kao i mjesto za izuvanje i obuvanje čistih šarenih papuča. Na samoj sceni prevladava bijela boja koja je upotpunjena šarenim igračkama i jastucima, a posebnu notu daje rasvjeta u boji. U predstavi je, pored stihova iz knjige "Tačka na izletu", korištena i muzika Amadeusa Mocarta i Johanesa Bramsa.