<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Evro gubi trku sa dolarom

Evro gubi na značaju kao sredstvo plaćanja njemačkih izvoznika, a jača američki dolar.

26. mart 2015, 12:00

Podaci njemačke Savezne kancelarije za statistiku pokazuju da je u 2014. godini 62 odsto poslova sa zemljama izvan Unije realizovano u evrima.

Od 2010. godine pada udio evro-transakcija. Prije pet godina evro je bio korišten u skoro 67 odsto svih transakcija, a sada se sve češće koristi dolar.

U protekloj godini više od 26 odsto ukupnog izvoza u zemlje izvan EU bilo obračunato u američkoj valuti, a u 2013. oko 23 odsto.

Folker Trir, šef Odjeljenja za vanjsku trgovinu Njemačke industrijske i trgovinske komore, upozorava da neki trgovinski partneri imaju problem da prihvate evro.

Stručnjaci navode da su razlozi pada povjerenja u evro višestruki - od nesigurnog ekonomskog razvoja Evrope, do činjenice da važne zemlje poput Francuske i Italije još nisu provele neophodne strukturne reforme.

Takođe, i slučaj Grčke ozbiljno utiče na vjerodostojnost evra u svjetskim razmjerama.

Evropska centralna banka na sve to reaguje ekspanzivnom fiskalnom politikom, a Američka centralna banka šalje signale da želi da okrene leđa politici niske referentne kamatne stope.

Zbog svega toga, američki dolar trgovinskim partnerima EU izgleda atraktivniji od evra - navode ekonomski portali.